друкувати


A реклама процвітає

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-15 11:40:58

Прочитав нещодавно в престижному столичному журналі статтю про алкогольну залежність українців. Скажу відверто – стало моторошно. Кожний десятий стає залежним, щороку помирає сорок тисяч співгромадян. На кожного мешканця України припадає по декілька десятків літрів алкоголю. Більше мільйона страждають хронічно. Отже, в силу різних причин п’ють практично всі категорії наших людей, крім хіба що маленьких дітей.

Алкоголізм – прогресуюче захворювання, яке характеризується болючим потягом до спиртного. Коли людина вип’є, їй здається, що все може, що їй все доступно. З’являється ілюзія силового запалу, і людину тягне на подвиги. Питущі рідко звертаються за допомогою до фахівців. Ми – не Захід. У нас не прийнято виносити сміття з хати. Якщо там п’яничок осуджують і стараються надати хоч якусь допомогу, то в нас до таких людей ставляться зовсім по-іншому. Часто жаліють їх, і коли вже людина докотиться до самого низу, тоді б’ють на сполох, але буває пізно. За статистикою, більше половини злочинів в Україні на побутовому ґрунті скоєно людьми в нетверезому стані. Руйнуються сім’ї, а найбільше від усього цього страждають діти.

Якщо влада й надалі ігноруватиме проблему алкоголізму, то наслідки будуть найсумніші. Щоб боротися, не потрібен сухий закон, як було при Горбачові. Достатньо повністю заборонити рекламу алкогольних напоїв, причому не розділяючи їх на сильно алкогольні та слабо. А також зробити більш жорсткими правила гри в сфері алкогольного бізнесу. В Україні не дотримуються правил продажу спиртних напоїв, тому коньяк, ром-кола, джин-тонік та й пиво доступні навіть дітям. І відповідальності за це ніхто не несе.

Пройдемося вулицями нашого міста. Тут на кожній лавочці сидять підлітки, подекуди навіть діти, в руках пляшки. Нікому до цього немає справи. П’ють не тільки в Україні, а й за кордоном. Але там для цього відповідно відведені місця, усе під контролем не центральної, а місцевої влади. У країнах Європи ніде побачити п’яних неповнолітніх, які розгулюють центральними вулицями міст, наводячи страх на літніх людей, на молодих мам із дітьми.

До речі, як показує світова статистика, заборона хоча би частково продажу спиртних напоїв в громадських місцях, на дискотеках та інших молодіжних тусовках поряд із забороною реклами – один із найкращих методів боротьби з алкоголізмом.

Автор: Василь НІНЬОВСЬКИЙ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі