друкувати


Комбайни стартували між дощами

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-14 10:19:37

У складних агрокліматичних умовах розпочалися жнива на Прикарпатті. Цьоготижневі дощі, а відтак і мокрінь на полях дещо затримали збір урожаю майже в усіх районах області, які встигли до того втягтися в роботу з косіння та молотьби озимих ріпаку й ячменю, що традиційно достигають на тиждень-два швидше, ніж культури головного хлібного клину. Але нічого, кажуть аграрії, добре що недавні стихії оминули Прикарпаття.
Втім, Коломийщині трохи не пощастило. Град, який випав там кілька днів тому, знищив майже третину врожаю насіннєвого ріпаку на ділянках Коломийської дослідної станції, розповідає директор Івано-Франківського інституту агропромислового виробництва Михайло Абрамик. Опріч того, за його словами, даються взнаки й сильні пориви вітру, що за швидкістю межують з буревіями, які буквально вибивають зерна з ріпакових стручків.


Отож, як ми наочно переконалися позавчора, на полях Інституту АПВ під Івано-Франківськом, неабияк квапляться, щоби зібрати цю культуру з якнайменшими втратами. Потужний, придбаний торік за півмільйона гривень "Дон" вітчизняного виробництва, який ви бачите на світлині, працював цього тижня щодня. Щойно виглядало сонце після дощу, як відразу через годину-другу комбайн вирушав на поле. Навіть грузький ррунт не створює особливих перешкод для його широких коліс. Завдяки такій наполегливості тут уже зібрали третину із 150-гектарної площі ріпаку восьми сортів з середньою урожайністю 30 ц/га. Коли зберуть увесь урожай, то доведуть зерно до відповідних кондицій як посівний матеріал і тоді продаватимуть його в усі регіони. Адже 70 відсотків ринку насіннєвого ріпаку в Україні "тримає" Інститут АПВ. Однак детальніше про успіхи прикарпатських селекціонерів розповімо дещо пізніше, коли тут запрацює спеціальна установка, за допомогою якої ріпакове насіння доводитимуть за якістю та іншими посівними властивостями до рівня міжнародних стандартів...

Шкода, що не в усіх господарствах краю функціонує така сучасна збиральна техніка. Цього року комбайновий парк області, в якому налічується 986 одиниць, оновлено лише на 15 машин. Тим-то через негоду темпи збирання дещо втрачено. Всього за тиждень жнив упорано майже 300 га ріпаку (із 11,6 тис. га призначених для цього), які видали на-гора близько 700 тонн насіння, що свідчить про урожайність 23,4 ц/га. Також майже на 700 га обмолочено озимий ячмінь, який вродив цього року в середньому по 31,5 ц/га.

Як розповів кореспондентові "Галичини" начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Микола Сухолиткий, добре стартували і жваво працюють у Галицькому, Коломийському, Рогатинському, Снятинському районах. Поступово підтягуються до своїх колег у Городенківському, Тлумацькому, Тисменицькому. Запаси пального на початок жнив наразі достатні. Тим часом вирішується питання про надходження до регіону перших партій дизпалива з так званого стабілізаційного фондуѕ Головне, що врожай несогірший. і це тішить хліборобів та додає їм наснаги до праці.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі