друкувати


Ціни на дизпаливо зашкалюють

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-09 04:39:27

Уже близько 1,5 млн. тонн хліба цьогорічного врожаю (з очікуваних 40 мільйонів) зібрали у південних та східних регіонах України.

Івано-Франківщина ж, як ми вже повідомляли, розпочала косити озимий ріпак на зерно, ще лишень утягується в жнивну баталію. Проте першою ознакою того, що ця й без того гаряча пора буде особливо нелегкою, стало підвищення на початку липня цін на пальне. Надто ж на дизельне, вартість якого сягнула 6,92 грн./л. В результаті, за даними моніторингу, що його проводить Державна інспекція з контролю за цінами в області на АЗС чотирьох операторів, які домінують на ринку нафтопродуктів, вартість різних видів пального в нашому регіоні стала навіть на декілька копійок вищою, ніж у середньому в Україні.

Як же бути тут аграріям, які і сіяли в умовах так званої галопуючої інфляції, і, схоже, збиратимуть за таких самих труднощів? Адже, як заявив міністр палива і енергетики Юрій Продан, зростання цін на нафтопродукти в Україні триватиме. Правда, Мінагрополітики щомісяця викидатиме на ринок із державного резерву по 40–50 тис. тонн дизельного пального, щоби втримати стабільними ціни на солярку під час жнив, розповідає міністр аграрної політики України Юрій Мельник.

Втім, у Мінпаливенерго кажуть про щомісячний стабілізаційний фонд дизпалива обсягом у 75 тисяч тонн, який розподілятимуть по регіонах суто для потреб сільського господарства й за нижчими від ринкових цінами, і що воно нібито надходитиме протягом усього періоду літньо-осінньої польової кампанії – аж до листопада. Але, як підтвердили в головному управлінні агропромислового розвитку ОДА, наразі ще нічого не відомо — ні коли будуть перші партії пільгового пального, ні якою буде його вартість. Тим часом комбайни вже вирушають на лани...

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі