друкувати


Найкращою зовнішньополітичною орієнтацією для України є орієнтація на Європу, вважають прикарпатці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-09 04:19:27

Сьогодні у залі обласної ради проходить "круглий стіл" на тему: "Україна-НАТО". Стабільність та гарантія безпеки". Плідної праці від імені голови обласної ради Ігоря Олійника учасникам зібрання побажав голова Всеукраїнської організації "Україна-НАТО", заступник голови обласної ради Юрій Романюк.

"Нам приємно, що саме у стінах облради триває "круглий стіл" з питань НАТО, оскільки за останніми соціологічними опитуваннями більше 63% мешканців Івано-Франківщини вважають найкращою зовнішньоюполітичною орієнтацією для України є орієнтація на Європу, – зазначив Юрій Романюк – Більшість прикарпатців мають думку, що забезпечити безпеку України може лише її вступ до НАТО, а це свідчить про високий рівень свідомості краян".

Юрій Романюк виступив з доповіддю "Шляхи набуття Україною членства в НАТО з урахуванням російського досвіду". Зокрема, він зазначив: "Вперше за останні 3 роки в державному бюджеті з’явилися кошти на фінансування інформаційної діяльності щодо НАТО. Тому завдання усіх урядових структур, облдержадміністрацій і РДА активно долучитися до роз’яснювальної роботи про НАТО серед населення щодо доцільності приєднання України до Північноатлантичного Альянсу. Україні вигідна система колективної безпеки із фінансуванням безпеки та оборони на рівні 1,5-2% від ВВП, на відміну від країн, що вимушені самостійно забезпечувати свою безпеку і витрачають на неї до 30% ВВП".

Генеральний директор ОБТ "Галичина", депутат обласної ради Ольга Бабій вела мову про "Варіанти гарантування безпеки України в контексті геополітичної ситуації" тощо.

Тема спільної дискусії учасників "круглого столу" – "Шляхи досягнення суспільної підтримки євроатлантичної інтеграції України".

Водночас Юрій Романюк запевнив: разом з обласною державною адміністрацією обласна рада визначила пріоритетні напрямки щодо орієнтації Прикарпаття на Європу і депутатський корпус не пошкодує коштів на реалізацію програм щодо просування в Європейський Союз і НАТО зокрема".

У роботі "круглого столу" бере участь заступник голови-керівник апарату ОДА Олег Коржак і заступник начальника управління аналізу процесів євроатлантичної інтеграції в Національному центрі з питань євроатлантичної інтеграції Олесандр Видрін, повідомляє прес-служба голови обласної ради.

Довідка: Згідно соціологічних досліджень, проведених у листопаді 2007 року Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника серед студентів, "за" НАТО висловились 59% респондентів. Про можливу участь у референдумі щодо питання вступу України до НАТО, 60% опитаних підтримали би вступ до НАТО, і 40% висловились за низький рівень поінформованості молодих прикарпатців про НАТО.

Обговорити на форумі