друкувати


Про встановлення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для населення

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-07-09 09:59:40

Проект рішення від 27.06.2008 № 295

Розглянувши звернення комунального підприємства "Коломияводоканал" та з метою виконання програми реформування житлово-комунального господарства, покращення якості надання послуг водопостачання та водовідведення, виходячи із збільшення фактичних витрат на надання послуг, керуючись статтею 191 Господарського кодексу України, статтею 28 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", статтею 31 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", статтею 8 Закону України "Ціни і ціноутворення", виконавчий комітет міської ради вирішив:

1. Встановити від 1.09.2008 року тариф для населення на послуги водопостачання в розмірі 2,46 грн. за 1 мі води, на послуги водовідведення - 1,79 грн. за 1мі стоків.

2. Рішення виконавчого комітету міської ради від 30.10.2007 року № 364 вважати таким, що втратило чинність.

4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на заступника міського голови М. Білоуса.

Аналіз регуляторного впливу рішення виконавчого комітету "про встановлення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для населення"

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", методики аналізу впливу регуляторного акта, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 р. № 308.

Назва регуляторного акта: "Про встановлення тарифів на послуги водопостачання та водовідведення для населення".

Регуляторний орган: виконавчий комітет міської ради.

Розробник документа: Комунальне підприємство "Коломияводоканал".

Відповідальна особа: Ігор Калиняк.

Контактний телефон: 4-96-37.

1. Опис проблеми: Чинні тарифи на послуги водопостачання та водовідведення, встановлені рішенням виконавчого комітету № 364 від 30.10.2007 р. за період, що минув, на даний час не забезпечують відшкодування основних складових чинників собівартості послуг, які суттєво зросли: електроенергія на 28,6 % ( з 0,35 грн. за 1 кВт./год. до 0,45 грн.) ціни на паливо-мастильні матеріали на 35 %, мінімальна заробітна плата на 25 % (від 420 грн. до 525 грн.). Погіршився фінансово-господарський стан підприємства: за перший квартал 2008 р. збитки від основної діяльності становили 217,8 тис. грн. Тобто, щоб реалізувати послуг на одну грн., підприємство затрачає одну грн. і 16 коп. Як наслідок, підприємство відчуває гостру нестачу у обігових коштах. Така ситуація ставить під загрозу стабільність водозабезпечення міста, забезпечення належного рівня відведення та очистки стоків. Враховуючи вищевикладене, на даний час для забезпечення належного санітарного стану, протипожежного та технічного стану систем водопостачання та водовідведення м. Коломиї є прийняття таких тарифів, які відшкодовують економічно обґрунтовані витрати підприємства.

2. Мета регулювання: Запропоновані тарифи мають на меті врегулювати відшкодування витрат КП "Коломияводоканал" за надані послуги водопостачання та водовідведення та забезпечити виконання затверджених стратегічного плану розвитку та програми реформування житлово-комунальних послуг, утримання якості надання послуг водопостачання та водовідведення в місті на рівні нормативної. Забезпечити беззбиткову діяльність підприємства відповідно до вимог Закону України "Про житлово-комунальні послуги" від 24.06.2004 р. № 1875-ІV.

3. Альтернативні способи: Альтернативними способами досягнення мети даного регуляторного акту можуть бути:

1. Збереження існуючого стану, без зміни чинних тарифів та без дотації з міського бюджету. Такий спосіб неприйнятний, оскільки збільшиться збитковість підприємства, не буде можливості розраховуватись за паливо-мастильні матеріали, електроенергію і виплачувати працівникам заробітну плату. Такий стан критичний.

2. Виділення з місцевого бюджету дотації для відшкодування різниці в тарифах і цінах.

Фактично такий спосіб не можна вважати оптимальним. У міському бюджеті видатки на покриття різниці в цінах і тарифах не передбачено, як і не повернуто різницю в цінах і тарифах за 2000-2006 рр.

Необхідність встановлення тарифів, що забезпечували б повне відшкодування економічно обґрунтованих витрат, передбачено чинним законодавством. Оскільки є можливість покращення теперішнього стану відповідно до чинного законодавства, то доцільним і єдино прийнятним на цей час є встановлення розміру економічно обґрунтованих тарифів на послуги водопостачання та водовідведення.

4. Механізм розв’язання проблеми: Цей регуляторний акт забезпечує збалансованість інтересів споживачів послуг та підприємств. Споживачам – вчасно надані послуги та в повному об’ємі, прозорість структури плати за послуги, підприємству – повне відшкодування вартості водопостачання та водовідведення, створяться умови для подальшої роботи щодо покращення технічного стану підприємства.

5. Обґрунтування можливості досягнення мети в разі прийняття регуляторного акта та оцінка можливості впровадження і виконання його вимог.

Ухвалення даного рішення забезпечить стабільний фінансовий стан підприємства. Відшкодування тарифами витрат на надання послуг із водопостачання та водовідведення принесе позитивні соціально-економічні наслідки розвитку підприємства й міста.

У зв’язку із монопольним характером надання послуг з водопостачання та водовідведення, керуючись чинним законодавством, вартість даних послуг затверджується рішенням виконавчого комітету Коломийської міської ради. Основними ризиками, що можуть вплинути на дію даного регуляторного акта, є зростання розміру мінімальної заробітної плати, підвищення цін на поливно-мастильні матеріали, електроенергію, підвищення рівня обов’язкових податкових платежів та інші витрати.

Для уникнення наслідків буде здійснено моніторинг фактичної собівартості послуг та законодавчої бази. При необхідності вноситимуть зміни до регуляторного акта.

За умови забезпечення повної проплати послуг споживачами запровадження нових тарифів позитивно вплине на фінансовий результат роботи підприємства.

6.Очікувані результати регуляторного акта: Категорія суб’єктів, на яких впливає документ

Сфера впливу: органи влади. Вигоди: розв’язання питання безперебійного і якісного надання послуг з водопостачання та водовідведення, зменшення видатків на дотації. Витрати: немає.

Сфера впливу: суб’єкти господарювання. Вигоди: надання якісних послуг з водопостачання та водовідведення. Забезпечить надійність роботи об’єктів та мереж, а також можливість впровадження новітніх енергозберігаючих технологій. Витрати: збільшення собівартості послуг з водопостачання та водовідведення.

Сфера впливу: територіальна громада. Вигоди: підтримання якості надаваних послуг, безперебійність подачі води. Витрати: збільшення витрат на оплату послуг з водопостачання та водовідведення.

7. Термін дії регуляторного акта. Термін дій запропонованого регуляторного акта необмежений і чинний до його відміни, а також у разі внесення змін до тарифів на послуги водопостачання та водовідведення.

8. Показники результативності: у результаті впровадження регуляторного акта будуть досліджувати та вивчати такі показники:

1. Розмір надходжень до державного та місцевого бюджетів.

2. Розмір коштів, одержаних внаслідок виконання даного регуляторного акта.

3. Рівень поінформованості суб’єктів господарювання, населення міста з основними положеннями акта.

4. Рівень відшкодування витрат на послуги доходами від надання послуг за розрахунковими тарифами.

5. Фінансовий стан діяльності КП "Коломияводоканал".

6. Показники якості, кількість скарг на недоброякісне надання послуг.

9. Заходи з відстеження результативності акта.

Базове відстеження результативності регуляторного акта здійснюють до дня набрання його чинності.

КП "Коломияводоканал" оприлюднює проект рішення та аналіз регуляторного впливу з метою одержати зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їхніх об’єднань в термін 1 місяць від дня опублікування. Пропозиції та зауваження подавати за адресою : с. Шепарівці, Коломийський р-н., КП "Коломияводоканал", 78200, тел. 4-96-37.

Автор: Ігор КАЛИНЯК,, директор КП "Коломияводоканал" "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі