друкувати


Обереги Прикарпаття у святій Софії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-30 04:22:17

У рамках проекту "Скарби музеїв України на святій землі Софії Київської" у виставкових залах Національного заповідника "Софія Київська" вперше представлені унікальні твори сакрального мистецтва ХVII — поч. ХХ століть, а також гуцульські писанки, святковий одяг, речі побуту горян та сучасний розпис на шовку з Івано-Франківщини.

На виставці "Галицька ікона" відвідувачі мали можливість оглянути 30 ікон з колекції Івано-Франківського краєзнавчого музею, яка сформувалась переважно за часів радянської доби під час руйнування церков. Найдавніші експонати датовані ХVII століттям. Це чудотворна ікона "Богородиця Одигітрія", ікони "Стрітення Господнє", "Введення в храм Пресвятої Діви Марії", "Тайна вечеря", "Святий ілля" та інші.

Самобутнє відтворення Страстей Христових притаманне рельєфній пластиці майстра-різьбяра І. Прокопіва.

Реставрацію цих ікон проводили прикарпатські художники-реставратори Микола Канюс та Валерій Твердохліб.

Виставку "Карпатський світ" представив Коломийський музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського, який вважають перлиною культурного надбання не лише Прикарпаття, а й України загалом. Колористика сюжетних мотивів у гуцульських кахлях, мисках, збанках, тарелях захоплює оригінальністю, естетикою, невимушеністю творення різноманітності зображень і сюжетних мотивів.

Однак найширше розкриває історію карпатських орнаментів писанка, яка представлена на виставці колекцією єдиного у світі Музею писанки. Близько 600 писанок з Чернівецької, Закарпатської, Івано-Франківської областей, а також з Канади, Франції, США заворожували відвідувачів своєю архаїчністю, незбагненністю та багатством.

Нині до уваги відвідувачів представлена також виставка робіт заслуженого діяча мистецтв України члена Національної спілки художників України доцента кафедри дизайну інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника Богдана Губаля. Художник використовує у роботі простоту прийомів, символіку знаків та кольору. Його роботи привернули увагу і зачарували відвідувачів "Софії Київської".

Названі виставки заслужили популярність у киян і гостей столиці, які чекають нових зустрічей з перлинами мистецтва Прикарпаття.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі