друкувати


Іван Франко попри гостинець

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-27 11:15:20

Коломияни хочуть побудувати пам’ятник поету Івану Франку, сину Якова. Над проектом працювали скульптори. Макет проекту викінчений. Він схвалений художньою радою. Громада ще не визначила місця, де збудувати пам’ятник. Люди з ініціативи активістів, керівників "Просвіти", керманичів влади вибрали місце на розі вулиць імені І. Франка та М. Коцюбинського біля приміщення єпархії УГКЦ. Громада заклала камінь, виголошували промови, місце освятили. Згодом змінилася думка. Де ж побудувати пам’ятник історичній постаті, Каменяру – Іванові Франку?

Не знаю, хто запропонував розмістити споруду в сквері біля кінотеатру "Джерело". Сквер у ямі, дерева, якщо їх підсипати землею, загинуть. Поруч торговий центр, пивнушки-намети господаря М.Юзюка. З другого боку собор МПЦ з приміщеннями стайні, неподалік громадський туалет. Думаю, що на цій території не може бути споруджений пам’ятник, який спиною до сходу сонця. Тут немає простору для монументального виду.

Пропоную побудувати його на вулиці М.Грушевського біля готелю "Прикарпаття" в районі автобусної на площі старої міської забудови, станції технічної творчості. На цій площі пам’ятник впишеться і буде дивитися зі сходом сонця на південь біля головної дороги, яка веде до коломийської ратуші, до середмістя. Цей терен нагадуватиме шлях Івана Франка до міста над Прутом і звідси на Косівщину, Березови та Станіславівщину, а також у рідне село Нагуєвичі. Біля пам’ятника можна згодом запроектувати світлицю – бібліотеку з творами філософа та музей із залою для праці учнів, студентів, краєзнавців, зацікавлених творчістю Франка коломиян та гостей міста.

Тут зручно висадити реліктові дерева пам’яті. Тут добрі під’їзні дороги для туристів, доступна можливість покласти квіти до постаменту, віддати належну шану величі поета, мислителя, громадського діяча.

Не тулім Каменяра в закуття! Збудуймо пам’ятник при головній дорозі. Така моя пропозиція. А що скаже громада? Що думають архітектори, митці, краєзнавці, громадські лідери, влада?

Автор: Василь ГЕРУЛА, голова міськрайонної асоціації "Зелений світ", "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі