друкувати


Дещо про міську енергетичну кухню

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-27 10:38:46

Дроти та кабелі, наче артерії, пронизують місто. Саме завдяки їм в оселі потрапляє електроенергія, є радіо- та телефонний зв’язок. Опори, які ми бачимо біля наших будинків, як правило, належать місцевому РЕМ. На них знаходяться лінії електропередач, вони найвище. Далі розташувалися лінії комунального підприємства з експлуатації житла, що забезпечують зовнішнє освітлення вулиць. Найнижче – лінії радіозв’язку ВАТ "Укртелеком". Часто незнання цих "сусідських" тонкощів заважає звичайним мешканцям визначити відповідального. Обірваний дріт асоціюється тільки з РЕМівцями, що не завжди справедливо.

Будинок і вулиця – зі світлом. Енергетично-технічна кухня облаштована таким чином, що необізнаній людині важко зрозуміти, яке обладнання і який дріт кому належать. Починаємо, звичайно, з власного дому і порогу, сходового майданчика, під’їзду і підвалу – це царина КПЕЖ. У його обов’язки входить забезпечення якісного електропостачання в будинках, ремонт та регламентні роботи на поверховому щитку, підтримання внутрішньобудинкових електромереж у належному стані. Виходимо на вулицю. У деяких містах за цю ланку відповідають окремі організації ("Міськсвітло"), у Коломиї ж це знову КПЕЖ. Його обов’язки – забезпечення зовнішнього освітлення. Тож якщо у вас виникли проблеми, що стосуються цих аспектів світлового життя у вашому домі, телефонуйте 2-03-33.

МРЕМ на сторожі доброї репутації. Щоб світло надійшло до кожної оселі, щодня трудяться енергетики Коломийського МРЕМ. Саме вони відповідають за постачання електроенергії від розподільчих станцій до будинку. Вони доглядають за справністю трансформаторних підстанцій, станом опор та надійністю електроліній. Отже, при виникненні будь-яких “енергетичних” питань слід звернутися в диспетчерську РЕМ. Там можна отримати вичерпну інформацію про причини вимкнень та терміни виконання робіт з відновлення електропостачання. За його відсутності телефонуйте 2-24-77.

Коломийський міський РЕМ, що є філією ВАТ "Прикарпаттяобленерго", дбає про власну репутацію, тому тут не затримуються непрофесійні чи безвідповідальні співробітники. На підприємстві з кожним роком підвищують вимоги до оперативно-диспетчерських працівників. Їхня відповідальна робота вимагає фаховості, організованості та сконцентрованості. Значно впливає і той факт, що всі розмови диспетчера записують і зберігають. Це не тільки дисциплінує, але й сприяє відкритості та справедливості у стосунках із споживачем.

Наприклад, відтворення записів дозволило захистити репутацію працівників філії перед несправедливими звинуваченнями минулого тижня у листі мешканців Коломиї. Виявилось, що дріт, який обірвав життя собаці, є частиною мереж зв’язку, тобто не належить МРЕМ. Не підтвердились і згадані випадки із нетверезими електромонтерами, оскільки бригади району електромереж у вказаний період не виконували жодних робіт на зазначеній вулиці.

Найголовніша вимога – безпека. Безумовно, найбільшою цінністю є людина, її здоров’я та життя. Саме тому обласна енергопостачальна компанія популяризує питання електробезпеки. Враховуючи специфіку роботи підприємства, багато уваги приділяємо дітям. Без нагляду вони часто наражаються на ризик, адже не усвідомлюють небезпеку електроприладів, ліній електропередавання, трансформаторних підстанцій та інших об’єктів електроенергетики. Щоб нагадати молодшим школярам правила безпеки, в обласній пресі ВАТ "Прикарпаттяобленерго" відкрило сторіночку про Лампусика – героя, який розповідає дітям про природу струму, історію вивчення та використання електроенергії.

Щороку до Дня захисту дітей, що напередодні літніх канікул, компанія організовує акцію "Літо зустрічай, про безпеку пам’ятай!". Цьогоріч у червні до сучасного кінотеатру запросили вихованців спеціалізованих шкіл-інтернатів області. Окрім розваг, конкурсів та завдань із електробезпеки, енергетики подарували дітям улюблений мультфільм. Завершується видання книжки "Вольтик-суперагент: ілюстрована електробезпека для дітей". 1 вересня всі навчальні заклади області отримають чудову і дуже корисну розповідь про пригоди суперагента.

Є можливість бути почутим. У сучасному світі помітна тенденція: організації, які надають послуги споживачам, прагнуть прислухатися до клієнтів, знати їхні потреби. Для цього, наприклад, у ВАТ "Прикарпаттяобленерго" діє консультаційний центр (м. Івано-Франківськ, вул. Бельведерська, 27а, телефон (0342) 59-44-35), упроваджено ефективний механізм розгляду звернень громадян, цілодобово працює телефон довіри (0342) 71-08-85, діють інтерактивні сторінки на Інтернет-ресурсі компанії: www.oe.if.ua. Тож є можливість бути почутим: розв’язати проблеми з енергопостачанням чи отримати фахові роз’яснення.

Сподіваємося, що наш маленький екскурс у нетрі міської енергетичної інфраструктури був корисним і ви завжди будете зі світлом!

Автор: Маргарита МАЙСТРИШИН, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі