друкувати


Одноголосна підтримка заяви про парк

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-27 09:36:34

Червневе засідання громадської ради при міському голові Коломиї, яке зазвичай збирають першої середи місяця о 17 годині в приміщенні сесійної зали ратуші, цього разу відбулося в кімнаті місцевого відділення Української секції Міжнародного товариства з прав людини, що на вул. Мазепи поряд із універмагом "Коломия". Нікого з влади не було, оскільки мер Ю. Овчаренко та секретар міськради І. Граділь поїхали у відрядження в Німеччину. Тож вів захід співголова об’єднання Василь Костів, тепер ще й у якості новопризначеного помічника міністра внутрішніх справ із питань дотримання прав людини в області.

Дванадцять присутніх лідерів громадських організацій погодилися, що останнім часом дещо охололи жваві стосунки в обміні думками з керівництвом муніципалітету, започаткований контакт послабився, влада цьому не надає такого важливого, як раніше, значення.

Свіжий приклад – ситуація з парком ім. К. Трильовського. Депутати міськради повернули його, на щастя, у власність територіальної громади. Але якою ціною? Колиба із самовільним захопленням доброго шмату престижної землі, кінотеатр "Комсомолець" відійшли ділкам, які довели центральну рекреаційну зону до руйнації при потуранні чиновників. Іван Палагнюк запропонував із цього приводу здійснити громадську експертизу, для неї визначили авторитетних кандидатів. Відразу не захотіли витрачати зайві зусилля, бо надіється на справедливе розслідування обласної прокуратури, куди апелюють місцева рада старійшин, Партія зелених та асоціація "Зелений світ". Оприлюднене звернення під назвою: "Ділки розчленовують парк" у рубриці "Прихватизація" ("Коломийський вісник від 30 травня ц. р.) всі підтримали одноголосно. Разом із тим вирішено запросити на своє засідання голову постійної комісії з питань приватизації та оренди міськради М. Ласійчука, щоб почути ще й його аргументацію. Тоді й настане час експертних оцінок.

– Ніяк не можна добитися втілення нашого рішення про те, хто в місті вже отримав землю та нерухомість, – підняв нову тему керівник громадсько-політичного об’єднання "Державність" Володимир Фенин. – Мер казав, що це реально, а ніхто не дає інформацію. Хіба тут державна таємниця?

Щоб розвіяти можливі підозри, активісти хочуть послухати думки голови профільної комісії ратуші депутата С. Бучелюка. А ось Емілія Бережницька, лідер спілки художників "Коло–Ми–Я", бачить вихід у радикальних кроках. Роками оббиває пороги про відкриття у покутській столиці картинної галереї, а її далі водять за ніс. Мер спершу легко обіцяє, як то було останнього разу під час особистого прийому виборців народним депутатом В. Мойсиком, а потім "утікає в кущі". І все ж, за порадою колег, вона знову письмово звернеться до влади зі своїми конкретними пропозиціями.

Думками також поділилися заступник співголови громадської ради Мирослав Симчич, лідери місцевої ОУН – Марія Ославська та "Зеленого світу" – Василь Герула, керівник третейського суду Тетяна Вершиніна, головний редактор газети "Коломийський вісник" Василь Дем’янів. По-літньому гарячою, так виглядає, стане наступне, липневе, засідання активу з участю міського голови.

Автор: Василь БІЛИЙ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі