друкувати


Стане престижно мати багато дітей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-24 06:12:51

Згідно з програмою діяльності уряду запроваджують нові механізми підвищення престижу сім’ї в суспільстві. Про конкретні кроки розповіла заступник міністра праці та соціальної політики України Олена Гаряча.

Істотно змінюються підходи до підтримки багатодітних сімей, у яких на утриманні троє і більше дітей. Якщо торік розмір допомоги визначали, виходячи з рівня забезпечення прожиткового мінімуму в абсолютних величинах (для дітей 204,6 грн.), то з 1 січня ц.р. встановлено: 50% прожиткового мінімуму – для дитини відповідного віку або до 6 років – 263 грн., від 6 до 18 років – 331,5 грн. При цьому в зв’язку з поквартальним підвищенням упродовж 2008 року прожиткового мінімуму рівень переглядатимуть і пропорційно збільшать.

Для сімей, які доглядають дітей віком до трьох років, розмір допомоги поступово буде доведено до 100% прожиткового мінімуму.

На жаль, навіть значні суми допомоги при народженні дитини не стають на заваді такому сумному явищу, як сирітство при живих батьках. Певна кількість знедолених дітей знаходить притулок у прийомних сім’ях. Держава вже два роки поспіль виплачує їм грошове забезпечення на зразок заробітної плати вихователів дитбудинків. Але за ними досі не зберігалося право на пенсійне забезпечення, бо з цієї суми батьки не сплачували внесків до Пенсійного фонду (адже це третина їхнього доходу, і вони не могли собі такого дозволити). Нині практику докорінно змінено: вперше цього року батькам-вихователям надаватимуть пенсійні права. У видатках Державного бюджету передбачено кошти для сплати пенсійних унесків за кожну особу, яка бере на виховання дитину, і відповідно цей стаж зараховуватимуть до стажу роботи, що дає право на пенсію.

Крім трудової пенсії, багатодітним сім’ям також встановлюють пенсію за особливі заслуги. Її розмір досі був незначний, близько 90 гривень (в середньому 25% від прожиткового мінімуму). Сьогодні матерів-героїнь держава у законі про пенсії за особливі заслуги поставила на найвищий щабель: вони отримуватимуть такі підвищення, як і герої України, соціалістичної праці, заслужені ветерани.

Водночас необхідно забезпечити контроль за тим, як мама використовує державні кошти в інтересах дитини. Тому нині активно розвивається інститут соціального інспектора. Це особи, які перебувають на державній службі. У разі неналежного виховання дитини пропонують припинити виплату коштів.

Подбала держава і про мешканців дитячих будинків. Нині для дитини, яка не має матері і прийомної сім’ї, відкривають рахунок, і на нього перераховують всі кошти, передбачені до виплати при народженні дитини. Коли та досягне повноліття, то одержить ці кошти з відповідним інвестиційним доходом. А якщо протягом цього періоду її усиновить сім’я чи вона буде під опікою, тоді ці кошти виплатять цим людям. І вони зможуть розпоряджатися ними в інтересах дитини.

Довідка.Міський голова Ю.Овчаренко підписав розпорядження від 01.02.2008 р. № 23-р про план заходів з підготовки у 2008 р. "Року підтримки національного усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування". Передбачено низку заходів, які нададуть можливість збільшити кількість усиновлення дітей та їхнього влаштування. Також затверджено оргкомітет, який займатиметься популяризацією ідей усиновлення та подолання соціального сирітства.

Служба в справах дітей міської ради запрошує громадян, які хочуть усиновити дитину, звертатися в міську раду (каб.35) за додатковою інформацією. Ігор ІВАХНЮК, начальник служби в справах дітей міської ради.


Джерело: Коломийський вісник
Обговорити на форумі