друкувати


Усі ми в полоні мрій

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-24 11:02:05

Усі ми в полоні мрій або не даймо душі зістаритися – таким був лейтмотив презентації в місті над Прутом першого альманаху поетичної творчості учителів та учнів місцевих шкіл, ліцею та гімназії – "Суцвіття" за сприяння управління освіти міської ради.

На захід запросили відомих літераторів Василя Рябого, Дмитра Гриньківа, Ярослава Ясінського, керівників освітянської галузі, авторів альманаху. Хвилювалися перед виступом і ті, хто мав читати перші проби учнівського пера, і ті, хто давно заявив про себе. Для кожного це був серйозний крок у незвичайну країну поезії, в залі гімназії домінувала симфонія весни, бо звучали щирі віршовані рядки й пісні про дитинство, найдорожчу матусю, Україну, рідне місто, про незабутні перші почуття, які нікого не залишили байдужими, заторкнули найпотаємніші струни душі.

– У школах міста згідно з проектом "Робота з обдарованими дітьми" організували літературні гуртки, друкуємо доробки учнів у шкільних газетах, – розповіла начальник управління освіти Марія Грицан. – На часі створення міської літературної студії, де талановита молодь зможе набувати поетичної майстерності. Видання альманаху – це перша спроба й свідчення того, як заохотити до творчої праці.

Від 2002 року в другій школі видали п’ять збірок учнівської творчості – це підтвердження відповідального ставлення до обдарованих дітей. У п’ятій школі – поетичну книжечку "Пломінь надії", щорічно виходить альманах "Гімназійна ватра", в доробку п’ять випусків "Проліска".

Якщо перша частина "Суцвіття" зібрала учительські поетичні твори, то друга об’єднала працю понад півсотні дітей, зокрема Галини Бойко, Ольги Гриньків, Надії Ришко. Учителька Алла Кох, читаючи свої вірші, зауважила: "Ми намагалися вимовити поетичне слово, як уперше. Перед нами велика відповідальність – щоб завтра це слово засвітилося новою неповторною гранню".

Поет Дмитро Гриньків, член Національної спілки письменників України, побажав, щоб започаткований проект став традицією, та зауважив, що альманахові бракує гумористичних віршів. Його колега по цеху, голова літературного товариства "Плин", номінант 2008 року на Шевченківську премію за збірку "ЖалоколаЖ" Василь Рябий наголосив: "Зроблено добру справу, яка ще раз підтвердила актуальність питання про видання в Коломиї журналу, в якому друкували б як вірші початківців, так і відомих авторів".

Автор: Мирослава ГРУШЕВСЬКА, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі