друкувати


Не робіть для нас без нас

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-24 09:46:49

Цікавий парадокс. При підготовці питання на засідання колегії ОДА перевіряли, як в області забезпечують, говорячи сучасною термінологією, безбар’єрне середовище для осіб з інвалідністю. І з’ясувалося, що призначений для полегшення їм доступу і до самої ОДА пандус біля входу... не відповідає теперішнім державним будівельним нормам і стандартам. Тож на вимогу голови облдержадміністрації Миколи Палійчука цю конструкцію буде перероблено.

Пандусів, де не дотримано необхідний для руху інвалідних візків кут нахилу, а то й просто зроблених на "халтуру", задля "відчіпного", біля входів до адмінбудинків, закладів соціальної інфраструктури та громадського призначення в області — хоч греблю гати. В цьому можна було переконатися зі слайдів, що їх демонстрували присутнім на колегії.

Розпорядження голови ОДА, яке виходило з Указу Президента України від 01.06.2005 р. "Про першочергові заходи щодо створення сприятливих умов життєдіяльності осіб з обмеженими фізичними можливостями", подекуди виконали абияк, "на око", і тим самим викинули гроші на вітер. Так що тепер нехай вчаться на цих помилках — і вони самі, і ті, хто досі не брався виконувати згадане розпорядження.

А ще керівник виконавчої влади краю поставив вимогу, аби на кожній стоянці біля торгового центру чи супермаркета неодмінно були зарезервовані два місця для автомобілів інвалідів — необхідно встановити відповідні дорожні знаки, нанести розмітку. Попросив висловитися щодо найболючіших для них проблем — для врахування їх пропозицій у рішенні колегії — представників громадських організацій неповносправних людей. І це звернення було вельми доречним. Бо, як влучно сказав активіст Національної асамблеї інвалідів Микола Макар із Богородчан: "Не робіть для нас без нас". На його переконання, владі слід обов’язково радитися, знати побажання самих інвалідів, у чому ті найбільше потребують допомоги й підтримки. Добре що тепер у нас повертаються обличчям до неповносправних громадян, але ж до низки їхніх проблем у владних структур ще не доходять руки. Ні обласна, ні місцеві програми соціального захисту інвалідів не передбачають будівництва й надання їм житла. Не виконується той пункт указу Президента, в якому йдеться про організацію безплатного або пільгового перевезення неповносправних людей. Інша гостра для них проблема — нема де відремонтувати інвалідний візок. Якщо декларуємо своє прагнення інтегруватися в Європу, то має бути в нашому обласному центрі, вибачте, бодай один туалет для людей з особливими потребами...

А голову обласної Асоціації інвалідів івана Жукова турбує те, чому не включають нікого від громадських організацій неповносправних людей до складу комісій з приймання в експлуатацію нових будинків. Тоді, певно, і не було б таких прикрих фактів, які перед цим констатували доповідачі — начальник головного управління регіонального розвитку та будівництва Володимир Стебницький і начальник головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Іван Шовковий. Із 26 житлових будинків, які в області цього року здано в експлуатацію, сім не забезпечено безперешкодним доступом до них людей з інвалідністю, в тому числі в м. Івано-Франківську — п’ять із 18 будинків. А із 77 введених в дію об’єктів соцкультпобуту не обладнали пандусами дев’ять, зокрема в обласному центрі — три з 11 об’єктів.

І в нас інваліди мають почуватися повноправними членами суспільства, громадянами своєї держави. Тож, врахувавши європейські рекомендації щодо сприяння правам і повній участі людей з обмеженими можливостями в суспільному житті, головне управління праці та соціального захисту населення ОДА й обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів зініціювали й розробили обласну програму "Безбар’єрне Прикарпаття у 2008—2011 роках".

Серед її пунктів, скажімо, — створити в регіоні електронні бази даних про інвалідів, які бажають працювати. Таких немало, але влаштуватися на роботу для людей неповносправних досить складно. Наразі трудовою діяльністю займається лише кожен п’ятий інвалід працездатного віку.

Передумова освоєння будь-якої професії — це базові знання за програмою загальноосвітньої школи. Тож буде відкрито при Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника факультет перепідготовки педагогічних працівників для навчання дітей, молоді та дорослих осіб з обмеженими можливостями.

В с. Черчі на Рогатинщині наступного року почне діяти навчально-реабілітаційний центр для дітей з вадами опорно-рухового апарату, пізніше аналогічний центр збудують і в Івано-Франківську. Передбачає Програма також створення центрів фізичної культури та спорту інвалідів "інваспорт" у Коломиї та Калуші, багато інших заходів для оздоровлення та соціальної адаптації неповносправних людей. Тільки б усі ці намітки виконувалися у визначені терміни і в повному обсязі.

Що ж до Рожнятівської, Снятинської райдержадміністрацій, Івано-Франківського та Болехівського міськвиконкомів, роботу яких щодо створення інвалідам сприятливих умов життєдіяльності пропонувалося в проекті рішення колегії визнати незадовільною, то голова облдержадміністрації дав їх керівникам короткий термін для виправлення упущень, про що доповідатимуть колегії ОДА у жовтні.

На цьому ж засіданні вели мову і про те, як виконується Програма протидії захворюванню на туберкульоз у 2007—2010 роках, та про роботу дозвільних органів, адміністраторів райдержадміністрацій і виконкомів міських рад міст обласного значення щодо видачі документів дозвільного характеру, дотримання ними вимог Закону України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності". Доповідали відповідно начальник головного управління охорони здоров’я ОДА Любомир Малофій і голова Представництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва в області Геннадій Говорков. Проаналізував стан справ у цьому питанні на Івано-Франківщині заступник голови Держкомпідприємництва України Сергій Іголкін.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі