друкувати


Українські ВНЗ відстають від європейських за якістю освіти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-20 12:42:08

Українські ВНЗ відстають від європейських за якістю освіти. Це визнали вчені, які брали участь в "круглому столі" у Києві.

В Україні зараз діє більше 900 вищих навчальних закладів. Щорічно вони випускають біля трьох мільйонів молодих фахівців. Але більшість із них, через надмірно стандартизовану систему української освіти не здатні застосувати свої знання на ринку праці.

Глава правління товариства "Знання" Василь Кушерець говорить: "Світ вже вимагає абсолютно нових знань - нано-, ніто- фальматехнологій. А ми перебуваємо ще у вчорашньому дні. Тут треба формувати зовсім інші підходи, випереджати ринок, вивчати його тенденції".

Вчені пропонують виробити національну стратегію реформування системи освіти, яка б більше орієнтувалася на якість знань.

Також головним аспектом реформування української системи освіти повинна стати безперервність навчання протягом життя. При цьому вчені не впевнені, чи потрібна Україні участь у Болонському процесі, що так широко популяризується в країні. Вони говорять: якщо не розвивати національну систему освіти, українські ВНЗ не зможуть на рівні конкурувати з європейськими університетами. Через відкритість ринку освітніх послуг українські студенти будуть обирати для навчання ВНЗ, орієнтовані на інноваційний розвиток, а Україна зможе витратити свій інтелектуальний потенціал, повідомляє Освiтнiй портал.

Обговорити на форумі