друкувати


Скутер – це аж ніяк не іграшка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-17 10:18:23

Трагічні наслідки дорожньо-транспортної пригоди, що трапилася 15 червня на дорозі в селі Хмелівка Богородчанського району, спонукають змінити поширену думку, начебто мопеди і скутери, так би мовити, несерйозні транспортні засоби, а тому можуть бути доступні кожному.

Прикрі реалії переконують в іншому. Невміле керування цими «хрустиками», як називають їх у народі, - це додатковий чинник небезпеки навіть для тих «віртуозів», які полюбляють похизуватися своїм придбанням і нехтують загальноприйнятими правилами поведінки на дорозі. По перше, рухаючись на начебто безневинному двоколісному, не варто забувати, що ви такий же учасник дорожнього руху, як і водій легковика чи вантажівки. По друге, навіть малопотужним транспортним засобом слід керувати уміючи, а не абияк. Самовпевненість – не найкраща риса будь-кого, навіть супердосвідченого водія. А про їзду в нетверезому стані годі й говорити. Кілька днів тому 30-річний чоловік, зоп’яну керуючим скутером, не впорався з кермуванням і зупинився лише тоді, коли на повній швидкості в’їхав всередину автозаправки. На щастя, в цьому випадку минулося без значних наслідків, за винятком того, що скутеристові така «їзда» влетіла в добру копієчку. Понад те, правоохоронці зараз перевіряють заяву одного з мешканців Снятинщини - дійсного власника скутера про те, що лихач начебто викрав його власність.

В іншому випадку уже нічого не вдієш. В селі Хмелівка за злою іронією долі, якраз поблизу сільського кладовища насмерть розбився 19-річний місцевий юнак. Навряд чи вдосвіта на сільській дорозі існували якісь непередбачувані причини чи обставини, що призвели до аварії. Тим паче, двоє парубків рухалися на звичайному мопеді. Інша річ, наскільки треба було «витискати» з мопеда, щоб не впоратися з кермом і в’їхати в дерево. 15-річний пасажир вижив, але хлопець опинився в лікарні у дуже тяжкому стані.

Відразу дві дорожньо-транспортні пригоди з участю водіїв скутерів зареєстровано 16 червня. В обидвох випадках постраждали й пішоходи: у селі Сваричів Рожнятівського району 17-річний юнак «знайшов» пішохода о третій ночі, а в Делятині, що в Надвірнянському районі, 23-річний водій моторолера не впорався з керуванням і вчинив наїзд на 18-річного хлопця.

Звертаємо увагу насамперед батьків, які дарують своїм чадам скутери, наївно вважаючи, що то лишень моторизовані велосипеди. У багатьох випадках без відповідної підготовки, без знань правил дорожнього руху юнаки виїжджають на велику дорогу і стають реальним фактором створення небезпечних ситуацій. А тим більше, коли перед тим випивають пляшку-другу пива, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі