друкувати


Рятувальник виявився поруч

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-09 06:45:54

Тепло, яке нарешті прийшло на Прикарпаття, заповнило береги наших рік та озер відпочивальниками, котрі залюбки ніжаться на сонці, час від часу занурюючись у прохолодні і такі приємні води. Але, як відомо, вода – стихія приємна і корисна, але водночас і вкрай небезпечна... У цьому мав нагоду переконатися 37-річний чоловік, мешканець села Космач Косівського району, що на Івано-Франківщині, коли під час відпочинку на річці, ледь не потонув...

Як розповідає врятований того дня, 30 травня, він приїхав до райцентру у справах. І оскільки стояла велика спека, температура повітря мало сягала до позначки 30 градусів тепла, то владнавши все, вирішив освіжитися у річці Рибниці. Місце для купання вибрав гарне, але, як зізнається, купався тут вперше. Це вже потім, рятувальник з багаторічним стажем командир Косівського гірського пошуково-рятувального пункту Петро Задорожнюк, скаже, що цей каскад водоспадів місцеві мешканці називають «Косівськими гуками», це місце дійсно дуже гарне, але й небезпечне, бо вода, падаючи з каменів, закручується у вири, так звані «бочки». Для людини, котра не знає про їх існування, потрапити в неї є справжнім нещастям, бо вибратися з такої «бочки» недосвідченому плавцеві дуже складно. Саме це й трапилося з мешканцем Косівщини Михайлом Якиб’юком. Нічого не підозрюючи, чоловік зайшов у прохолодну воду, а далі з ним відбулося те, що він називає неможливим. Швидка течія понесла його каменями, корч схопив руку, водночас він ще вдарився у ногу, а потім його закрутило, він виринав разів п’ять, але не встигав покликати на допомогу, бо вода знову тягла його вниз. Намагався дістати ногами дна, щоб відштовхнутися і виринути на поверхню, але й до дна не міг дістати. Тепер, згадуючи ті відчуття, пан Михайло каже, що його крутило, він не міг нічого вдіяти. В якусь мить сили покинули чоловіка, свідомість почала згасати і тут він відчув, як хтось потяг його догори. Михайловим рятувальником був командир Косівського гірського пошуково-рятувального пункту Петро Задорожнюк. Петро Іванович саме під час чергування здійснював огляд місць з масовим перебуванням людей. Згадуючи ті події, МНСник каже, що йдучи берегом річки Рибниця, він почув жіночий крик: жінка кликала на допомогу, бо побачила, як під водою зникла людина. За мить Петро Задорожнюк був уже у воді, адже все вирішували секунди. Пірнувши, йому вдалося віднайти на дні річки нерухоме тіло людини. Витягши потерпілого на берег, рятувальник негайно надав чоловікові першу долікарську допомогу. На щастя, під водою Михайло перебував недовго, а допомога рятувальника виявилася вчасною та ефективною – чоловік прийшов до свідомості... Від госпіталізації потерпілий відмовився і, подякувавши від щирого серця МНСникові за врятоване життя, попрямував до рідного села. Адже вдома на нього чекало семеро дітей, наймолодшій з яких, Марійці, всього два рочки.

Розповідаючи про себе та свою сім’ю, Михайло Якиб’юк каже, що діти дуже схожі на нього, люблять його і він всіма силами намагається забезпечити їм гідне життя. Тримають господарство, хоча постійної роботи чоловік не має, але наймається до людей, а в селі завжди знайдеться робота для працьовитих рук. На запитання, чи після того випадку відчуває страх до води, каже, що загалом до води йому не звикати, адже службу проходив у Севастополі, неодноразово плавав у морі, ніколи води не боявся і після цього випадку не боїться, але обережнішим буде, бо біда навчила... А його рятувальник, командир Косівського гірського пошуково-рятувального пункту Петро Задорожнюк, коментуючи цю ситуацію, каже, що робота гірського рятувальника дуже специфічна, бо потребує універсальних знань та вмінь. Загалом туристичній сфері Петро Іванович присвятив половину свого життя. Чудово знає всі гірські маршрути, має великий багаж знань, закоханий у природу рідного краю. Рятувальником Косівського гірського пошуково-рятувального пункту Петро Задорожнюк працює з 2002 року, за цей час зрозумів, що робота рятувальника – його покликання, бо дає можливість реалізувати всі знання та вміння, якими володіє, рятуючи людей та допомагаючи їм, повідомляє Центр пропаганди Головного управління МНС в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі