друкувати


Комісія облради з ПЕК відмовилась від популістських рішень

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-04 11:11:17

2 червня 2008 року відбулося засідання постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань роботи та розвитку паливно-енергетичного комплексу.

На порядок денний виносилося два взаємопов’язані питання – про Методику обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж та про звернення депутатів Чернівецької обласної ради до КМ України та РНБО України щодо введення такої плати. Взявши до уваги пояснення фахівців, зокрема члена комісії голови правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександра Бубена, технічного директора ВАТ Олега Сеника та представників контролюючих органів в області, депутати вирішили не виносити питання про підтримку звернення чернівчан на розгляд сесії обласної ради. Інше рішення стало б свідченням перемоги в середовищі депутатів соціального популізму та нефаховості, оскільки будь-які заклики повинні ґрунтуватися на детальному вивченні питання, конкретних неспростовних фактах та конструктивних пропозиціях.

В обговоренні, окрім членів комісії облради, взяли участь заступник голови Івано-Франківської обласної ради Остап Дзеса, заступник начальника головного управління промисловості та розвитку інфраструктури ОДА Вадим Козленко, технічний директор ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олег Сеник, начальник Івано-Франківського територіального представництва НКРЕ України Володимир Серединський, заступник начальника інспекції Держенергонагляду в області Володимир Кобітович, заступник начальника обласного управління у справах захисту прав споживачів Володимир Монастирецький, провідний спеціаліст обласного теруправління Антимонопольного комітету України Любомир Гавкалюк.

Основними доповідачами на засіданні були депутат облради, член комісії голова правління ВАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександр Бубен та технічний директор ВАТ Олег Сеник. На разі інтереси органів влади та енергопостачальної організації співпадають. Полягають вони у донесенні інформації про суть Методики та її роз’ясненні потенційним споживачам електроенергії. На думку Олександра Бубена, непорозуміння виникло у зв’язку із відсутністю матеріалів з боку органів влади України, які мали б докладно пояснити зміни у ключових нормативних документах держави, що регулюють порядок приєднання до електромереж. «Інформування населення пройшло для держави експромтом. Щоб заповнити цей вакуум, - розповів Олександр Олександрович, - Прикарпаттяобленерго провело велику роботу з роз’яснення нових підходів: провело прес-конференцію та підготувало низку інформаційних матеріалів у місцевих засобах масової інформації, видало пам’ятку для замовників, довідник для депутатів та інші публікації».

Олег Сеник не лише розкрив учасникам засідання особливості нарахування плати за приєднання до електромереж згідно Методики, але й пояснив мотиви її прийняття. «Тепер, у нову Методику, - роз’яснив Олег Степанович, - закладено принципи справедливості по відношенню до споживачів, стимулювання використання вільних потужностей, розподіл плати за приєднання по ступенях напруги (розвиток мереж 35-110 кВ), ощадного ставлення до замовленої потужності». Поряд з цим вирішилось питання власності мереж, вони належать електропередавальній організації, яка регулюється антимонопольним законодавством та контролюється НКРЕ і Держенергонаглядом.

Довідка: Які нормативні акти регулюють порядок приєднання електроустановок до мережі?
Ключовий документ - Правила приєднання електроустановок до електричних мереж (далі - Правила) - затверджені зі змінами, внесеними постановою НКРЕ від 20.09.2007 № 1232, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 19.01.2006 за № 42/11916. А також Методика обрахування плати за приєднання електроустановок до електричних мереж (далі – Методика). Набула чинності 3 вересня 2007 року (затверджено Постановою НКРЕ від 19.07.2007 N 983, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.08.2007 за N 959/14226).
У яких випадках застосовується Методика?
«1.1. Ця Методика встановлює порядок обрахування плати за приєднання електроустановок замовників до електричних мереж, збільшення приєднаної потужності електроустановок або зміни вимог до надійності електропостачання електроустановок» (Методика).
Як визначається питома вартість приєднання?
«4.1. Плату за приєднання до електричних мереж електроустановок замовника визначають, виходячи з узгодженої точки приєднання електроустановок; схеми розвитку електричних мереж регіону та схеми електропостачання електроустановок замовника, виходячи з розміщення їх на місцевості відносно електричних мереж; питомої вартості приєднання на ступені напруги, що відповідає узгодженій точці приєднання електроустановок, та на інших вищих ступенях напруги; приєднаної потужності (збільшення приєднаної потужності) електроустановок замовника та вимог до надійності електропостачання, з урахуванням віддаленості від підстанцій і завантаження підстанцій, від яких передбачають забезпечення потужності електроустановок замовника.» (Методика).
На які цілі спрямовуються кошти, отримані як плата за приєднання?
«1.10. Плата за приєднання передбачає відшкодування витрат на нове будівництво, реконструкцію nа технічне переоснащення об'єктів електричних мереж (електропередавальних організацій та власників електричних мереж), пов'язаних з приєднанням до них електроустановок замовників.
Кошти, отримані від замовників як палата за приєднання, компенсують витрати власника мереж на виконання робіт із створення технічної можливості приєднання електроустановок замовників, без отримання власником мереж прибутку від надання послуг з приєднання.
Надходження та використання коштів від діяльності з надання послуг з приєднання обліковуються окремо від коштів, отриманих від інших видів діяльності.» (Методика).
Які пільги передбачені для приєднання об’єктів населення?
«1.10. Для населення з індивідуальною забудовою житла з приєднаною потужністю до 15 кВт включно у разі приєднання до електричних мереж напругою 0,4 кВ за точку забезпечення потужності приймається точка ступеня напруги 10 (6) кВ» (Правила).


Джерело: ВАТ "Прикарпаттяобленерго"
Обговорити на форумі