друкувати


Летаргічний сон Печеніжинського меблевого

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-06-03 03:50:35

Чи бачив хто руїни Колізею в Римі? Або кам'яні залишки могутньої колись цивілізації шків у Перу? Особисто я не бачив, але яскраво собі уявив, кинувши поглядом на Залишки потужного колись підприємства у Печеніжині. На території площею 10 гектарів за радянської влади бурунилося життя. На меблевому комбінаті працювало й проводило дозвілля понад 600 осіб. Підприємство будувалося за власні кошти й було самодостатнім. Тепер тут пасуться корови й скрекотять у високих соковитих травах цвіркуни. З 2003 року комбінат перебуває в стані банкрутства.

Чи доцільно було проводити збори акціонерів, яких зібралося до клубу кілька десятків із зареєстрованої кількості 1316 осіб? Може, це потрібно правлінню для "галочки"? Але дрібна користь від цих зборів певно таки є; принаймні, люди побачили в очі головного хазяїна свого підприємства й вислухали деякі пояснення, хоч місцями досить розмиті й узагальнені. Контрольним пакетом акцій ВАТ "Печеніжинський меблевий комбінат" (92 відсотками) володіє бізнесмен із Кам'янця-Подільського Ігор Твердохліб.

Голова правління Микола Слободян зробив коротенький звіт роботи правління за 2004 — 2007 роки. Розповів про погашені борги, про виплату заборгованості по зарплаті, щоправда, змовчав про звільнення працівників без розрахункових грошей, про невидачу людям майнових актів.

До речі, про майно. Акціонери допитувалися, куди поділося майно. Пан Твердохліб пояснив, що коли підприємство банкрутує, то його майно йде на погашення боргів і на інші виплати. І саме під час процесу банкрутства нове життя в підприємство вдихнути ніхто не має права. У грудні закінчується термін банкрутства. Однак, планами щодо запуску виробництва новий хазяїн так і не поділився. Отож, майбутнє комбінату доволі туманне. Наразі єдині працівники на комбінаті — сторожі, котрих переведено на півокладу. Та й ті хочуть звільнятися, бо за 260 гривень працювати вважають для себе приниженням.

Наразі акціонери моляться, аби летаргічний сон комбінату не перейшов у колапс.

Автор: Андрій МАЛАЩУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі