друкувати


Де поділися м’ясопродукти вітчизняного виробництва?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-29 11:18:42

Це запитання, звісно, хвилює багатьох. Ламають над ним голови й аналітики. І ось до якого висновку доходять: за рік прем’єрства Віктора Януковича масоване ввезення часто-густо недоброякісного м’яса через вільні економічні зони добило вітчизняний м’ясопром, спровокувало дефіцит м’яса й зростання цін на нього.

У 2007 році зростання споживчих цін сягнуло 16,6 відсотка, а найбільший внесок у нього зробив злет цін на продовольчі товари — 24,7%. Вивчення офіційних статистичних даних про цінову динаміку торік приводить до цікавих відкриттів. Наприклад, м’ясо й м’ясопродукти чомусь зростали в ціні набагато повільніше, ніж інші продукти харчування. За весь 2007 рік ціни за цією позицією збільшилися лише на 13,9 відсотка. Пояснення такої диспропорції просте: в Україну торік масово ввозили м’ясо контрабандою та з пільгами у сплаті податків.

Досить різко, нагадаємо, із цього приводу говорив Віктор Ющенко на нараді в СБУ в середині листопада 2007 року. Президент акцентував на проблемі ввезення імпортних м’ясопродуктів в Україну через так звані вільні економічні зони. Він зазначив, що за допомогою спеціальних економічних зон Донецької області в країну надходить недоброякісне м’ясо по 2,2 грн. При цьому м’ясопродукти ввозять без оплати ввізного мита.

Масові зловживання на українському ринку м’ясопродуктів почалися відразу ж після приходу до влади попереднього уряду. Точніше, вони лише відновилися, оскільки в часи першого прем’єрства Януковича всі ці «чорні» й «сірі» схеми (контрабанда звичайна й легалізована — через вільні економічні зони) в Україні процвітали. А закрили ці способи збагачення для обраних лише навесні 2005 року, з першим приходом до влади уряду Тимошенко. Проте вже в грудні 2006-го громадські організації в сфері агропромислового комплексу звернулися до вищого керівництва держави з проханням терміново врегулювати ситуацію на м’ясному ринку України. Йшлося переважно про свинину та про м’ясо з птиці. А причиною негараздів аграрії вважали як контрабанду м’яса, так і масове ввезення м’ясопродуктів через вільні економічні зони: після повернення до влади уряд Януковича відродив звичні схеми.

У лютому 2007 р. відразу шестеро керівників великих агропідприємств з різних регіонів України виступили з цього приводу з відкритим зверненням до українського уряду («У рік Свині галузь свинарства зіштовхують у прірву» — газета «Урядовий кур’єр»). А у квітні торік до уряду письмово звертався щодо «м’ясної проблеми» і Президент. «Обсяги діяльності підприємств, які відновили пільговий режим, істотно впливають на вітчизняний ринок м’ясної продукції й завдають значної шкоди бюджету», — йшлося в листі. Лише з початку 2007-го ввезення м’яса у вільні економічні зони подвоїлось, а його величина в загальному обсязі імпорту цієї продукції вже перевищує 50%. Втрати бюджету лише за січень—березень становили 200 млн. грн. Проте уряд Януковича проігнорував звернення. Уже в липні 2007-го було оприлюднено ще один відкритий лист керівників аграрних об’єднань і асоціацій, адресований Президентові, прем’єр-міністрові, секретареві Ради національної безпеки й оборони (РНБО). У ньому йшлося, що на українському ринку м’яса склалася кризова ситуація у зв’язку із зростанням обсягів ввезення в країну м’яса й м’ясопродуктів низької якості з використанням «тіньових» схем. У зверненні повідомлялося також, що в січні—червні 2007 р. імпорт м’яса в Україну становив 110 тис. тонн, що майже на 40% більше, ніж за відповідний період попереднього року. Третина ввезення надійшла на територію горезвісної вільної економічної зони «Донецьк». Керівники українських агропідприємств заявили тоді, що такі тенденції (96% імпорту м’яса — контрабанда) можуть призвести до різкого скорочення вітчизняного виробництва м’яса й спричинять негативні соціальні наслідки.

Як показали наступні події, аграрії виявилися праві. Приміром, згідно з даними органів статистики, поголів’я великої рогатої худоби на 1 березня 2007 р. становило 6 395 100 голів, а на 1 грудня — на 300 тисяч менше; свиней на 1 березня було 8162900 тис., а на 1 грудня — також на 300 тисяч менше. Максимальне поголів’я птиці торік спостерігалося на 1 серпня — 207,7 млн., але вже до початку грудня це число скоротилося до 182 млн.

Що в підсумку? Нинішній уряд із перших же місяців цього року розпочав наводити порядок на митниці, внаслідок чого майже вдвоє зросли надходження до Держбюджету. Але через це ціни на м’ясо й інші продукти харчування різко полізли вгору, адже ці товари (сумнівної якості) перестали надходити в країну контрабандою, а обсяги вітчизняного виробництва зменшилися. Як наслідок, м’ясо й м’ясопродукти подорожчали в січні—квітні цього року на 26,7 відсотка, що й стало досить сильним фактором підвищення інфляції. Адже ця позиція має дуже велику «вагу» у споживчому кошику українців (близько 10%). Боротьба з контрабандою призвела нинішнього року до подорожчання й інших продуктів харчування (наприклад, овочів і фруктів), а також непродовольчих товарів, які раніше ввозили в Україну злочинним шляхом — без сплати податків і мит.

Отже, якби попередній уряд по-справжньому боровся з контрабандою й «сірими» схемами, то інфляція торік була б набагато вищою, ніж зафіксовані Держкомстатом значення. А індекс споживчих цін, відповідно, у перші чотири місяці 2008-го виявився б набагато нижчим, ніж зараз. Адже якби не було торішньої контрабанди й безмитного ввезення через вільні економічні зони, можна було б уникнути скорочення поголів’я худоби й птиці, що призвело до дефіциту м’яса та стрибка цін на нього.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі