друкувати


Зустрічі за "круглим столом" – ефективна протидія корупції

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-28 10:36:52

В рамках проекту "Молодь проти корупції" Коломийський Молодіжний центр провів серію зустрічей між студентським активом (лідерами студентського руху, членами студрад), викладачами та представниками адміністрацій вищих навчальних закладів м.Коломиї.

Завданнями цих зустрічей було:
- встановлення діалогу між представниками студентства та викладачами;
- виявлення спільного кола питань та проблематики у сфері протидії корупції;
- подальшої спільної розробки та впровадження програм по реальному зниженню рівня корупції та зменшення її проявів у вищих навчальних закладах м.Коломиї.

Основна мета проведення даних заходів – привернути увагу громадськості міста до проблеми корупції в сфері вищої освіти та активізувати студентські ради з метою протидії корупції.

Під час даних зустрічей, які проходили в неофіційній дружній обстановці, відбувався обмін думками присутніх з приводу причин виникнення корупційних явищ, їх поширення та можливих шляхів протидії корупції.

На кожній із зустрічей, що відбувалися в навчальних закладах, присутні зазначали, що на сьогодні причинами корупції в освіті, є, як і раніше, ряд факторів:
- небажання студентів вчитися та пошук ними легших шляхів вирішення проблем з навчанням;
- недостатній рівень оплати праці працівників освіти;
- недосконалість закону про боротьбу з корупцією (відповідно до якого працівники освіти не можуть потрапити під термін "корупціонер");
- недостатнє адміністративне та кримінальне покарання за вчинені корупційні дії;
- соціальні проблеми (загальний низький рівень життя населення, бюрократія, тощо);
- недостатній рівень активності громадських організацій;
- низька інституційна спроможність органів студентського самоврядування.

Під час підведення підсумків на цих зустрічах були висунуті пропозиції щодо спільної діяльності громадських організацій, навчальних закладів, органів студентського самоврядування, державних установ у сфері протидії корупції в системі вищої освіти м.Коломиї.

Додаткова інформація. Проект "Молодь проти корупції" реалізується в м. Коломиї в рамках всеукраїнського проекту "Сприяння активній участі громадян у протидії корупції в Україні "Гідна Україна", що виконується компанією МSI (США) у партнерстві з українськими організаціями за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Корпорації Виклики Тисячоліття (МСС).

Автор: Ірина БАБІНСЬКА, Коломийський молодіжний центр
Обговорити на форумі