друкувати


На Коломийщині вшанували жертв Голодомору хвилиною мовчання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-28 09:26:37

Голодомор 1932-1933 років в Україні завжди залишиться в пам'яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого минулого. Ця сторінка сприймається суспільством передусім на емоційному рівні. Але в той же час голодомор – це історичне явище, яке відбувалося у конкретний час, у конкретному місці і є наслідком дій конкретних осіб. Для більш чіткого розуміння, чим же був голодомор, працівники центральної районної бібліотеки організували годину пам'яті, присвячену жертвам масового Голодомору.

Запрошені - студенти Коломийського коледжу права і бізнесу мали змогу ознайомитися з очевидцями тоталітарного режиму, почути їхні болючі розповіді.

Під час аналізу тих подій рано чи пізно виникає питання про причини та винуватців трагедії. Безумовно, головною причиною голодомору стала політика сталінського режиму – безвідповідальні експерименти з метою побудови щастя "в окремо взятій країні", які передбачали, зокрема, злиття всіх націй і народностей СРСР в єдиний "радянський народ" з уніфікованою свідомістю та здійснення швидкого "індустріального стрибка" шляхом "мобілізації" внутрішніх ресурсів.

За словами запрошених членів Всеукраїнської спілки політв'язнів та репресованих Ярослави Лесюк, Дмитра Гриньківа та Юрія Рудька, у 1938 році репресії докотилися й до Західної України. У Станіславові, Львові та інших містах було створено комітети. Мешканці краю допомагали чим могли: хто грішми, а хто продуктами, однак на границі за Збручем відбувалася свідома фальсифікація – речі зупинялися. Тільки поодиноким журналістам вдавалось написати про пекло, яке варилося на Україні. Гинув найкращий цвіт нації – письменники, духовенство, вчителі та лікарі. Великої уваги заслуговує твір Толося Осмачка "Ротанда душогубців", в якому яскраво і сильно змальовано тогочасні трагічні сторінки нашої історії.

Головний спеціаліст відділу з питань внутрішньої політики апарату райдержадміністрації Галина Дрібнюк у своєму виступі підкреслила, що український уряд завжди пам'ятатиме про нещадну машину тих часів, завжди шануватиме пам'ять невинно убієнних. Відповідно до Указу Президента України "Про оголошення в Україні 2008 року Роком пам"яті жертв Голодомору" і розпорядження обласної державної адміністрації "Про підготовку та видання обласного тому Національної книги пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні" в районі затверджено план заходів на 2008 рік щодо збору матеріалів для видання в рамках Національної книги пам’яті збірника документів, пов'язаного із тематикою Голодомору 1932-1933 років, повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі