друкувати


На Прикарпатті за махінації з заробітною платою порушено 8 кримінальних справ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-27 03:12:06

За виконану роботу потрібно платити – це догма сьогодення, і цілком резонна. Тож, виплата заробітної плати - є найбільшим обов’язком роботодавця перед працівниками. Адже за рахунок їхньої добросовісної праці розвивається його бізнес та приносить прибутки. Однак, чомусь саме з заробітною платою, а точніше її нарахуванням та виплатою, пов’язано маса махінацій, які суперечать законодавству.

Лише з початку року підрозділами оподаткування фізичних осіб ДПА в області під час перевірки 214 суб’єктів господарювання Прикарпаття (як юридичних, так і фізичних осіб - СПД ) встановлено 22 випадки ведення подвійної бухгалтерії, близько півсотні фактів, коли офіційно людина на підприємстві отримує мізер, а основну частину заробітної плати - за рахунок “тіньових” коштів, тобто у тих самих “конвертах”, також зафіксовано 34 випадки надання матеріальних та соціальних благ без оподаткування та ін.

Як наслідок податківцями донараховано до сплати податок з доходів фізичних осіб та штрафні санкції на суму 1961,4 тис. грн., більше сотні осіб за результатами перевірки притягнуто до адмінвідповідальності. До речі, махінації з заробітною платою можуть призвести й до кримінальної відповідальності – за фактами виявлених порушень, матеріали 17 -ьох перевірок передано до органів влади- інспекції праці та 35 - до органів прокуратури, за якими останньою уже порушено 8 кримінальних справ.

Поширеним явищем сьогодення, на жаль, залишається й так звана нелегальна праця, тобто, коли з працівниками не оформляють належним чином трудові відносини. З початку року податківці виявили майже 1,5 тисячі таких “нелегалів”. Слід відзначити, що в порівнянні з відповідним періодом 2007 року, кількість таких найманих працівників зросла більш як вдвічі. Найбільше працівників поза законом податківці виявили в Галицькому, Косівському, Надвірнянському та Рожнятівському районах, а також в м. Івано-Франківську. Наразі роботодавців, які нехтували трудовим законодавством, уже змусили оформити належним чином трудові відносини зі своїми працівниками, також порушники повинні перерахувати до бюджету за свої огріхи перед працівниками та державою понад 13 млн. грн. заборгованих податків та штрафів.

ДПА в області просить прикарпатців проявляти більше громадської свідомості та пам’ятати, що порушення роботодавцем Закону про працю, є насамперед, порушенням проти Вас. Це зазіхання на Ваше пенсійне забезпечення та соціальний захист. Якщо Вам відомі факти таких порушень (виплата заробітної плати в “конвертах” або ж менше встановленого мінімуму, а також ігнорування роботодавцем вимог законодавства щодо офіційного оформлення трудових відносин ), телефонуйте за номером телефону відділу оподаткування фізичних осіб ДПА в області 77- 18-77, 77-18-71 чи звертайтеся безпосередньо до районних ДПІ, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі