друкувати


Ощадкнижку не дарують, а передають у спадок

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-27 10:24:25

Коли у січні ц.р. в нашій державі почали виплачувати вкладникам колишнього Ощадбанку СРСР компенсації за знецінення їх вкладів, то начальник обласного управління Ощадбанку України Василь Кричук дав обширне інтерв’ю газеті «Галичина». Він, зокрема, повідомив про запровадження посад адміністраторів, котрі якраз і мали стежити, щоб у філіях банку не виникали скупчення людей, довжелезні черги, мали допомагати вкладникам заповнювати заяви для реєстрації. Запросили і співробітників міліції для забезпечення порядку. Та, очевидно, це стосувалося лише філій банку в обласному центрі, якщо судити з листа надвірнянця В. Ліпського до редакції, а також з аналогічного звернення великої групи (близько 40 підписів) літніх людей із с. Крички Богородчанського району.

В обласному управлінні Ощадбанку повідомили, що для вирішення цієї проблеми в багатьох селах проводять виїзну реєстрацію працівником районного відділення банку в приміщеннях сільрад громадян таких категорій. Їм визначають певний день, коли вони можуть отримати компенсацію за свій знецінений вклад у відділенні чи в найближчій до їхнього села філії, або ж, якщо людина сама не може поїхати туди, їй пропонують оформити доручення на доставку компенсації листоношею.

Тож сподіватимемося, що і в тих населених пунктах, де ще виникають проблеми з реєстрацією вкладників — громадян соціально незахищених категорій, керівництво обласного управління Ощадбанку разом з місцевими радами подбає про першочергову виплату компенсацій таким людям. Тепер про конкретні запитання читачів «Галичини», на які нам надійшли відповіді з обласного управління Ощадбанку. Мешканець с. Микуличина Яремчанської міськради 75-річний Петро Попович отримав тисячу грн. компенсації за знецінений вклад, а решту його хотів би переоформити на свою невістку — з надією, що в наступні роки виплачуватимуть компенсацію і на цю, більшу частину вкладу.

Начальник управління Василь Кричук повідомив, що відповідно до ст. 1 Закону України «Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України» від 21.11. 1996 р. компенсація, нарахована на залишки вкладів громадян у колишньому Ощадбанку СРСР, є борговим зобов’язанням держави перед громадянами України. Звідси випливає, що чинним законодавством не передбачено дарування компенсаційних вкладів іншим особам. У той же час на іншу особу власник компенсаційного вкладу може безкоштовно оформити в установі Ощадбанку, де лежить компенсаційний вклад, заповідальне розпорядження.

Мешканець смт Рожнятова інвалід I групи Павло Пакалюк є, як написав у листі до редакції, єдиним спадкоємцем по матері, яка жила в іншій області, але права на спадщину досі не оформив юридично через хворобу (чоловік майже не ходить). Має на руках заповіт, довідку про смерть матері, її ощадкнижку з рахунком вкладу у філії Ощадбанку на Хмельниччині. То чи зможе він отримати компенсаційну виплату на цю книжку?

П. Пакалюку потрібно звернутися з письмовою заявою до обласного управління Ощадбанку (76018 м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи, 14), вказати в ній номер установи Ощадбанку та номер вкладу померлого вкладника й додати до заяви ксерокопії заповіту і свідоцтва про смерть вкладника.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі