друкувати


Моє життя, моя робота, моя безпечна праця

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-22 10:57:27

В області проходив тиждень охорони праці під девізом "Моє життя, моя робота, моя безпечна праця". Таке гасло обране тому, що нерідко робота спричиняє каліцтво, а то й смерть. Щомісяця на Прикарпатті реєструють до 40 нещасних випадків, з яких один-два смертельні. Після розслідування деякі з них не визнають страховими. Це тоді, коли власники підприємства «забувають» застрахувати своїх працівників та сплачувати за них мізерні внески — в середньому по області менше гривні на 100 грн. нарахованої заробітної плати. Трапляються випадки, коли одним документом визнають, що на виробництві стався нещасний випадок, а другим заперечують, що людина перебувала у виробничих відносинах із підприємством.

У рамках тижня працівники відділення Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань розповсюдили понад тисячу звернень до влади, до керівників підприємств про важливість створення безпечних умов праці, вручили 70 подяк роботодавцям, на підприємствах яких не трапилися трагедії, перевірили понад 300 підприємств та організацій, вшанували пам’ять загиблих поминальними панахидами.

Планувалося провести масштабне засідання круглого столу з керівниками будівельних організацій та підприємцями, котрі будують в обласному центрі (а їх 298 із 593 в області), бо ці організації одні з проблемних. Аналіз стану травматизму, надходження страхових внесків та проведення страхових виплат виявив, що на підприємствах будівельної галузі допускають заборгованість заробітної плати, а 403 чоловік, яких обслуговує Фонд, потребують щомісячно виплат на 40 тис. грн. більше, ніж надходить страхових внесків. Висновок напрошується сам собою: прибутки від будівництва, яке в області є дотаційним, найімовірніше, кладуть до кишені, а травмованих утримують за рахунок Фонду. А справи на будівельних майданчиках змушують бити на сполох: тут торік трапилося 57 нещасних випадків (чверть таких випадків в області), третина з яких — наслідок алкогольного сп’яніння потерпілого. Тобто, для ліквідації понад 80% причин травматизму не потрібно витрачати спеціально кошти, а слід лише налагодити трудову дисципліну. Питання, які порушувалися на засіданні круглого столу, не можна вирішити без власника, без його рішень та усвідомлення, що передусім він несе відповідальність за людину, яку допустив до роботи. Однак на це засідання прийшло лише десь зо 30 людей, і то переважно спеціалісти з охорони праці, які в нинішніх умовах безправні й не завжди можуть змусити власника діяти згідно з чинним законодавством. Саме тому зі сторінок газети нагадуємо роботодавцям: охорона праці не обмежується проведенням тижня — це щоденна система організаційних, технічних та психологічних заходів. Вони починаються з прийому працівника на роботу, ознайомлення його зі специфікою виробництва, навчання та проведення щоденних інструктажів про безпечну техніку виконання доручених завдань, поліпшення умов праці, а також — із забезпечення інструментом та спецодягом, постійного контролю за веденням робіт і дотриманням вимог інструкцій з охорони праці.

З усіма питаннями цього роду звертайтеся до управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань в Івано–Франківській області, де діє консультативний центр.

Бізнес лише тоді можна назвати справжнім і цивілізованим, коли власник підприємства впевнений, що його працівники щодня йдуть з роботи додому здоровими.

Не нехтуйте правилами, написаними людською кров’ю та сльозами!

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі