друкувати


Кожен житель Коломийщини невдовзі зможе користуватися Інтернетом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-16 04:32:24

Комп'ютери та Інтернет дають людям доступ до життєво важливої інформації, що може допомогти зробити позитивні зміни у сфері охорони здоров'я, освіти, зайнятості. Неймовірно, але дуже велика частина населення світу – більше 87%, тобто 5.5 млрд. людей – не мають змоги користати цими потужними, сучасними засобами.

Фундація Білла та Мелінди Гейтс обрала Раду Міжнародних Наукових Досліджень та Обмінів (IREХ) для планування програми, що забезпечуватиме доступ місцевих мешканців до комп'ютерів та Інтернету в українських публічних бібліотеках.

Після звершення гранту, втіленого на планування програми, IREХ надасть Фундації план впровадження всеукраїнської програми. У ньому міститимуться рекомендації щодо розширення доступу до Інтернету для громадян по всій Україні, а також ітиметься про можливі перешкоди під час втілення проекту.

З цією метою керівники, а саме директор обласної наукової бібліотеки ім.Франка Людмила Бабій, її заступник Галина Горбань, працівники обласної бібліотеки, а також представники Асоціації Економічного розвитку Коломийщини Богдан Футерко зустрілися сьогодні, 16 травня, в центральній районній бібліотеці з представники Коломийської районної та міської влади, аби обговорити створення точок доступу до Інтернету на базі бібліотек, тобто надати можливість сільській, районній бібліотеці користувати Інтернетом.

До відома, в Україні один житель на сто має доступ до інформаційного світового простору. На сьогодні охоплено 18 тисяч бібліотек. Цьогоріч заплановано повний етап впровадження, подальша доля залежатиме на місцях. Зі слів пані Людмили, проект розпочато з березня 2008 року, до якого залучено 752 бібліотеки різного рівня. В даний час проводиться анкетування, тобто дослідження забезпечення технікою і готовність з боку влади як районної так і сільської, а також громади взяти на себе відповідальність і готовність важливого завдання, засідання круглих столів на тему "Місцеве самоврядування" і "Туризм". Оскільки Коломийщина наділена зеленою природою, то для Коломийського регіону обрали тему "Туризм".

До кінця травня Івано-Франківську область відвідають представники американського IREХ, отже, до того часу у бібліотеках слід створити умови. Третім, завершальним етапом, буде навчання працівників бібліотек.

У роботі взяли участь заступник голови Коломийської райдержадміністрації Мирослав Мацьків, заступник Коломийського міського голови Василь Прокіпчин, представники відділів культури і туризму, депутати Коломийської районної ради, сільський голова с.Воскресинці.

Коломийщина братиме участь у реалізації проекту з надією виграти грант для того, щоб забезпечити доступ кожного простого мешканця району й міста до сучасного інформаційного простору, повідомляє прес-служба РДА.

Обговорити на форумі