друкувати


Легалізація платні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-14 09:56:33

Одне з основних завдань місцевих органів виконавчої влади - суттєве підвищення рівня заробітної плати та її легалізація. Влада вживає всі можливі заходи щодо зростання рівня доходів населення. У 2007 р. середня заробітна плата в місті проти 2006 р. зросла на 29,5 % і становила 998,92 грн.

Відбулася нарада з керівниками підприємств, де за даними управління Пенсійного фонду середня заробітна плата менша законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати. Прийнято рішення подати в управління праці та соціального захисту населення графіки роботи як Підприємств, так й окремих працівників для вивчення. їх подало тільки ВАТ "Коломийське АТП". Упродовж І кварталу 2008 р. відбулося 5 засідань комісії про забезпечення своєчасності і повноти сплати податків і погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат за участю представників правоохоронних та контролюючих органів. Заслухано 53 керівників підприємств, на яких рівень зарплати нижчий мінімального. Станом на 1.03.2008 р. таких підприємств 86 проти 136 на 1.03.2007 р. Як пояснили керівники, працюють на умовах неповного робочого часу, але низка керівників не з'являються на засідання й не дають жодних пояснень. Це TOB "Станвіт" (Бондаренко В.В.), TOB "Квартет" (Слободян В.Я.), ТзОВ "Краєвид" (Слободян В.Я.), ПАФ "Інтеграл" (Михайлюк М.І., п-во "Торговиця" (Лавріненко О.В.), ПФ "Вітюр" (Іванків М.Ф.), TOB "Коломиясервіс" (Довганюк В.М.), ПП "Прикарпатські візерунки" (Мельник Г.Б.), КП "Троянда" (Ліпінська Г.В.), ПП "Параплан" (Дячук В.Д.). Перевірили 6 суб'єктів господарської та підприємницької діяльності. Керівникам указано на допущені порушення законодавства про працю й надано місячний термін для усунення.

Упродовж січня-березня робоча група, створена розпорядженням міського голови від 01.09.2006 р. №177-р., перевірила укладання трудових договорів із найманими працівниками. Із 96 фізичних осіб у 10 виявлено порушення. Під час перевірки троє підприємців уклали трудові договори (сума легалізованої заробітної плати 1420 грн.) й один найманий працівник самостійно відкрив підприємницьку справу. До трьох підприємців, які не відреагували на зауваження робочої групи, а саме: Грималюк O.A., магазин "Імідж", пл.Шевченка, 25; Цюрак М.М., магазин "Будмаркет", пл. Відродження, 7; Бугай В.І., магазин "ВІК", вул. Театральна, 3 заходи вживатиме державний інспектор праці.

Джерело: Управління праці та соцзахисту населення м.Коломиї
Обговорити на форумі