друкувати


Коломийський "Камертон" високопрофесійного співу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-13 01:13:03

Закоханістю в мистецтво живе талановитий колектив «Камертону» — народного камерного хору викладачів Коломийського педагогічного коледжу ПНУ ім. В. Стефаника. У його творчій біографії вже настала 25-та весна.

Свою діяльність хор розпочав у травні 1982 року з ініціативи директора педагогічного училища Дмитра Одосія, завідувача музичного відділу Михайла Бабінського й викладача диригування Василя Мельника. Першим художнім керівником і диригентом була Анастасія Соколишин, людина високої творчої наснаги. Роки копіткої праці дали вагомі результати. За високу виконавську майстерність рада Федерації незалежних профспілок України 1992 року присвоїла хорові звання «Народний самодіяльний». Однією з його мистецьких вершин стала участь у заключному турі II Всеукраїнського конкурсу хорових колективів ім. М. Леонтовича в Києві 26 травня 1993 року, де хор став лауреатом конкурсу. Найкращі твори в його виконанні були записані на республіканському радіо і внесені до золотого фонду хорової музики України.

З 1994 року художнім керівником і диригентом хору став Микола Соколишин, викладач диригування високого професійного рівня. 1995 р. «Камертон» вийшов на вищу концертно-виконавську орбіту, оновив свій репертуар, який нині складається з української та зарубіжної класики, духовної музики, обробок народних пісень. У вересні 1999-го колектив брав участь у творчому звіті Івано-Франківської області на сцені Національного палацу мистецтв «Україна» в Києві, 2004 року знову виступив на тій же сцені в рамках зимового свята «Різдво в Карпатах», навесні того ж року — на третьому Міжнародному фестивалі хорової музики «Передзвін» в Івано-Франківську.

Співацька активність у хорі «Камертон» викладачів є хорошою основою для підвищення професійної підготовки студентів педагогічного коледжу до роботи в школах і в колективах художньої самодіяльності.

Автор: Михайло БАБІНСЬКИЙ, Галичина
Обговорити на форумі