друкувати


Чи виховає п‘яного штраф?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-05-12 10:28:50

Поліпшення безпеки на автошляхах є одним з пріоритетів роботи міліції цього року. Своєрідним поштовхом до активізації діяльності працівників органів внутрішніх справ щодо гарантування безпеки дорожнього руху стала й справедлива критика на адресу працівників ДАІ з вуст глави держави Віктора Ющенка та його вимоги, які конкретизовані в Указі Президента України від 20 листопада 2007 року № 1121/2007 “Про невідкладні заходи із забезпечення безпеки дорожнього руху”. На автошляхах країни склалася досить складна ситуація. Упродовж минулого року в Україні було зареєстровано понад 62 тисячі дорожньо-транспортних пригод, в яких загинула 9481 людина та понад 77 тисяч отримали травми. Ці цифри в середньому на 20% перевищують показники 2006 року.

Аналіз аварійності засвідчує, що основними причинами дорожньо-транспортних пригод є грубе ігнорування вимог Правил дорожнього руху всіма категоріями його учасників - як водіями, так і пішоходами.

Основними видами порушень, що призводять до дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками, є перевищення швидкості, порушення правил маневрування, зокрема обгону та виїзд на зустрічну смугу порушення правил проїзду перехресть та керування транспортними засобами у нетверезому стані.

Своєчасне припинення таких порушень у більшості випадків дозволяє запобігти дорожньо-транспортним пригодам з тяжкими наслідками.

Однак не зважаючи на це, на дорогах деякі водії, відчуваючи безкарність, продовжують нахабно ігнорувати Правила дорожнього руху. У свою чергу працівники ДАІ, посилаючись на недосконалу законодавчу базу, не достатньо жорстко ставилися до правопорушників. І хоча ситуація, безперечно, вимагає внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері безпеки дорожнього руху, сьогодні є чинні норми для наведення ладу на автошляхах. Зокрема, існує чимало статей Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», які в силі приструнити лихачів. Це працівники ДАІ довели на практиці вже за кілька днів проведення оперативно-профілактичних заходів, які розпочалися з 10 січня. Тож, зважаючи на позитив такої роботи, її темпи не збавляють і донині.

У межах чинного законодавчого поля було посилено відповідальність водіїв за порушення на дорогах, зокрема значно суворіші санкції очікували на тих, хто перебував за кермом в нетверезому стані, створював аварійну ситуацію на дорогах. Та найефективніший результат відпрацювання дало посилення взаємодії з судами. Не заважаючи на нерозуміння з боку інших правоохоронних органів, аж до протесту Генпрокуратури щодо незаконності вилучення посвідчень водія до розгляду в суді, питання про покарання учасників дорожнього руху, які скоїли грубе порушення ПДР, в основному, вирішується за гарячими слідами. Протоколи направляються в суд негайно, більшість з них розглядається в день скоєння правопорушення. І хоча вилучати посвідчення водія чи ні - вирішує лише суд, працівникам міліції вдається усунути потенційно небезпечних учасників руху, які створюють аварійну обстановку на шляхах.

Наскільки реальна небезпека нависає над кожним з учасників руху через безчинства деяких водіїв, говорять самі зам себе деякі цифри. З початку заходів задокументовано майже 350 тисяч порушень, за які передбачено позбавлення права керування транспортними засобами, із них 134,4 тисячі за керування в нетверезому стані, 9,4 тисяч - за невиконання вимог про зупинку та 206,7 тисяч - за створення аварійної ситуації. Багатьом не скоро випаде знову промчатися з вітерцем - з прийнятих судами до розгляду 312 тисяч адміністративних справ уже винесено 76,9 тисяч постанов про позбавлення права керування транспортними засобами, 223 тисячі правопорушників оштрафовано. Як констатують працівники ДАІ, цього року судами визначаються значно суворіші санкції стосовно порушників. Так, з направлених минулого року в суди понад 5 мільйонів протоколів на порушників ПДР, 900 тисяч водіїв, на думку працівників міліції, за порушення мали б позбавити прав керування. Однак рішення Феміди було набагато м‘якшим – 58 тисяч порушників було позбавлено водійського документа, а на практиці реальне покарання понесли ще менше людей – посвідчення вилучено лише у 28 тисяч осіб. Цього року працівниками Державтоінспекції на виконання рішень суду вже вилучено 63,6 тисяч посвідчень водія. Залишаються в судах на розгляді 12 тисяч адміністративних справ, або майже чотири відсотки від направлених.

Та покарання для тих, хто сідає за кермо напідпитку, все одно не є адекватним тяжкості правопорушення. Людям, які свідомо наражали на небезпеку інших, вдається відбутися незначними штрафами. На сьогодні у пияцтві за кермом деякі судді не вбачають тяжкого порушення, і як наслідок – майже у 25 відсотків водіїв, які нетверезими керували транспортними засобами, суди залишають водійські посвідчення. А значить, вже завтра ці безвідповідальні люди, які ігнорують не лише вимоги Закону, а й просто здорового глузду, знову виїдуть на дорогу. Цього року з вини п‘ятих водіїв скоєно вже понад 750 ДТП, у яких є потерпілі.

За статистичними цифрами проведення профілактичних заходів стоїть більше, ніж покарання для недобросовісних учасників дорожнього руху. За ними – людські життя, які вдалося вберегти завдяки посиленню дисципліни на дорогах. Цього року (станом на 4 травня 2008 року) на автошляхах держави скоєно понад 14 тисяч дорожньо-транспортних пригод з потерпілими, що на 13 % менше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в яких загинуло 2306 (-18%) осіб та травмовано 17 338 (-13%) учасників дорожнього руху. Фактично завдяки посиленню заходів з безпеки дорожнього руху вдалося зберегти життя 460 громадян та запобігти травмуванню майже 2,6 тисяч осіб.

- Збереження майже п‘яти сотень людський життів – це основний показник, який підтверджує ефективність оперативно-профілактичних заходів, спрямованих на посилення безпеки дорожнього руху, - наголосив міністр Юрій Луценко. – Нам вдалося не лише зупинити зростання аварійності на дорогах, а й зменшити його. І зазначу – в межах чинного законодавчого поля. Наразі ж гостро постала необхідність ухвалення змін до законодавства про дорожній рух. Сподіваюсь, що відповідний законопроекти буде розглянутий першочергово. Адже кожен день затягування розгляду цього питання губить чиєсь життя, бо на сьогодні недостатньо реальних важелів впливу на недобросовісних учасників руху, які становлять небезпеку для людей.

Основними принципами розроблення проекту Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху" є дотримання принципу невідворотності покарання, значне посилення відповідальності за вчинення грубих порушень Правил дорожнього руху та систематичне їх ігнорування, створення ефективного механізму заборони експлуатації незареєстрованих транспортних засобів, недопущення використання транспорту з підробленими, знищеними номерами агрегатів, підробленими документами, з технічними несправностями, без проходження державного технічного огляду.

Узгодження в комітетах Верховної Ради України поданого і прийнятого в першому читанні комплексного законопроекту (реєстраційний № 1061-5), яким передбачено внести зміни та доповнення до Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», Кримінального, Земельного і Бюджетного кодексів та законів України "Про міліцію", "Про дорожній рух", "Про рекламу", "Про перевезення небезпечних вантажів", "Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів" на сьогодні є першочерговим.

Та поки парламентарі відшліфовують всі норми нового дорожнього закону, невідкладні заходи із гарантування безпеки дорожнього руху тривають. У поле зору працівників міліції потрапляють не лише учасники дорожнього руху. Обстежено стан утримання й облаштування аварійно-небезпечних ділянок та місць концентрації дорожньо-транспортних пригод. Як повідомили в Департаменті ДАІ, за результатами цієї роботи визначено відповідні обсяги та розпочато інженерно-планувальні заходи, у тому числі - пов'язані з приведенням рівня освітленості вулиць і доріг у населених пунктах до вимог нормативних стандартів. Завдяки проведеній роботі протягом першого кварталу 2008 року на вулично-дорожній мережі вдалося зняти з обліку 75 місць (ділянок) концентрації ДТП.

Поменшало не лише так званих "проклятих місць", а й "штатних" порушників – водіїв маршрутних таксі. Статистика ДАІ просто шокує: перевізники пасажирів нерідко виїжджають на маршрут «під градусом». Грубе ж ігнорування вимог дорожнього руху задля того, аби «підібрати» чергового пасажира, вже стає ледь не нормою для приватних перевізників. Задокументовано 106.3 тисяч порушень Правил дорожнього руху водіями маршрутних транспортних засобів, у тому числі 810 випадків керування у нетверезому стані та 18 585 - створення аварійної обстановки. За допущення такої ситуації оштрафовано понад 25 тисяч посадовців автогосподарств, що надають послуги з перевезення пасажирів.

Нарікати на те, що працівники міліції занадто жорстко ставляться до порушників Правил дорожнього руху може лише людина, яка не вдумується в гіркі статистичні показники – цього року дороги країни вже забрали життя 2106 осіб. На жаль, ця цифра щоденно зростає..., повідомляє ДЗГ та МД МВС України.

Обговорити на форумі