друкувати


Свято писанки у Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-24 11:19:58

У Коломиї відбувся другий обласний фестиваль «Писанка-2008». Такого розмаїття писанок, як на цьому святі, мабуть, не побачиш ніде в світі. Хіба що лише через рік у цьому ж самому місті, на цьому ж самому святі.

В урочистому відкритті фестивалю, яке відбувалося біля унікального Музею писанки, який недавно став «восьмим чудом України», взяв участь та уділив архієрейське благословення єпископ Коломийсько-Чернівецький Миколай Сімкайло.

Основною метою фестивалю, за задумом організаторів, є вдосконалення школи традиційного народного мистецтва декоративного розпису, відродження розвитку писанкарства, виявлення і підтримка обдарованої молоді, яка цікавиться історією і збереженням народних традицій.

На виставці, що буяла біля Музею писанки, очі можна було загубити від маленьких шедеврів, серед яких непросто було на чомусь зупинитися. Бо одна писанка краща від іншої, тож попробуй вибери! Крутиш у руці — і та гарна, і друга, а он ще краща! Кругом тільки й чути захоплені вигуки. Та це й зрозуміло, адже до міста над Прутом привезли свої великодні композиції писанкарі з різних регіонів Прикарпаття, а вони вважаються чи не найкращими в Україні. Тут і галунки, і крашанки, і дряпанки (шкрябанки), і крапанки.

Ці філігранні витвори мають свої оригінальні орнаменти та колористику, за якими спеціалісти легко вираховують, звідки їх привезли — з Косівського, Верховинського, Надвірнянського чи іншого району. А це ознака того, що писанкарі дотримуються традицій писанкарства своєї місцини, тому і впізнавані.

Тут же можна було й самому спробувати розписати писанку. Майстри охоче навчали бажаючих та радо передавали секрети своєї творчості. Переможці і найкращі учасники фестивалю були відзначені цінними подарунками, пасхальними писанками.

Другого фестивального дня учасники писанкового свята презентували великодні ігри, гаївки, театралізовані сценки, веснянки.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі