друкувати


Прикарпаття притягує все більше капіталу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-24 10:38:36

Торік в економіку Івано-Франківщини суб’єкти господарювання вклали 4,8 млрд. грн. капітальних інвестицій, повідомило Головне управління статистики в області. З них інвестування в основний капітал найактивніше зросло на території Івано-Франківської міськради — на 45% і в Калуському районі — у 8 разів, Городенківському — у 2,5 раза, Верховинському — в 1,8 раза, Косівському та Рогатинському — в 1,7 раза.

Інвестиції пішли насамперед у розвиток готелів та ресторанів (у 9,3 раза), підприємств рибальства, рибництва (у 2,2 раза), фінансової діяльності, охорони здоров’я й надання соціальної допомоги (в 1,8 раза), будівництва (в 1,7 раза), промисловості (в 1,6 раза), транспорту і зв’язку (на 43%), освіти (на 23%), тоді як торгівлі — лише на 5%. Найбільшу частку — 43% всіх інвестицій — направлено в розвиток промисловості, з них майже три четвертини — у переробну.

А на будівництво житла використано 810 млн. грн. капіталовкладень, обсяг яких проти 2006 року зріс на 23%. Найактивніше велося житлове будівництво в Івано-Франківській (половина обсягу інвестицій області в житло) і Яремчанській (десята частина) міських радах та Тисменицькому, Коломийському і Калуському районах (більше 4%). Основним джерелом фінансування інвестицій в основний капітал залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно половину всіх обсягів; за рахунок кредитів банків та інших позик — 14% та коштів іноземних інвесторів — 8%. Населення на будівництво індивідуального житла використало 408 млн. грн. (10%), власних квартир — 152 млн. грн. (4%). Вітчизняні інвестори впроваджують низку перспективних проектів на таких підприємствах як ТОВ «Скорзонера», ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», ТОВ «Уніплит», «Станіславська торгова компанія», «У-Проект», «Тайко Електронікс Юкрейн Лімітед», «Українська побутова техніка», «Гроклін-Долина» та ін.

Ці успішні інвестиційні проекти свідчать про привабливість нашого регіону та наявність сприятливих умов для ефективного освоєння капіталу.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі