друкувати


Аграрний фонд готовий уже нині скуповувати майбутній хліб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-22 01:07:53

Поки прикарпатські рільники, як і хлібороби всієї України, ще лише заробляють у грунт насіння цьогорічного врожаю (на Івано-Франківщині посіяли наразі більше третини площ, відведених під ярий клин), у державі вишукали нову можливість підтримати аграріїв фінансово — запровадили так звані форвардні закупівлі в сільгоспвиробників продовольчого зерна.

— Цей механізм передбачає придбання збіжжя у хліборобів упродовж відповідного маркетингового періоду (до 1 жовтня), — розповідає директор Івано-Франківського регіонального відділення Аграрного фонду Мирон ВИННИЧУК, — з виплатою наперед авансу в розмірі 50 відсотків повної вартості хліба на момент укладення форвардного біржового контракту. Цей договір можна укласти й тепер і відповідно отримати авансові кошти. Вже визначено фіксовані закупівельні ціни — скажімо, для пшениці м’якої 1 класу — це 1 501,76 грн., 2 класу — 1 418,35, 3 класу — 1 251,43 грн. за тонну, для жита перших трьох класів — відповідно 1 112,81 грн., 1 016,89 та 882,54 грн./т.

Отже, повторюю, система державних форвардних закупівель зерна вже вступила в дію. Ведемо роботу з окремими господарствами з підготовки ними документів, необхідних для одержання авансових платежів. Хлібороб, який виявив бажання продати зерно обсягом не менше 100 тонн на умовах форварду, має подати до відділення Аграрного фонду (АФ) заявку за визначеною формою та низку довідок. Він мусить застрахувати ризики загибелі (втрати) зерна на користь АФ та подати нотаріально засвідчену копію договору страхування. Одночасно надає договір застави майбутнього врожаю між ним та АФ або договір застави зерна, що перебуває у власності виробника. Обидва ці документи мають бути нотаріально засвідчені. Або ж виробник подає подвійне складське свідоцтво на зерно, що є предметом застави. Щоб одержати аванс, він передає до Держказначейства оригінал форвардного контракту, укладеного між ним та АФ на Аграрній біржі. Остаточний розрахунок за зерно, доставлене до місця його зберігання коштом аграрія, проводить АФ на підставі договору зберігання зерна, інших складських документів на нього, акта приймання-передавання на весь обсяг збіжжя, картки про результати аналізу якості зерна, сертифікату відповідності його державним стандартам та податкових накладних на залишок суми вартості зерна, не оплаченої за контрактом.

Якщо у 2005–2006 маркетинговому році товаровиробники області не брали участі в реалізації збіжжя до державного продовольчого резерву, в 2006–2007-му продали 595 т, то торік цей показник становив 2 670 т. Гадаю, механізм форвардних закупівель стимулюватиме наших рільників до ще активнішої участі у формуванні державних запасів хліба.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі