друкувати


Коломийська оДПІ провела зустріч з підприємствами–"мінімізаторами"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-21 11:52:51

Забезпечити добровільну сплату податків мають на меті податкові органи. Для цього необхідно зруйнувати схеми мінімізації податкових зобов‘язань. Найпоширенішою з них є заниження обов‘язкових платежів за рахунок збільшення необгрунтованих витрат. По це йшлося на зустрічі в Коломийській оДПІ з підприємствами торгівлі, торгівельно-посередницької діяльності, будівельної та деревообробної галузей, харчової промисловості та готельно-ресторанного бізнесу за участю представників місцевих органів влади та прокуратури.

Перспектива соціально – економічного розвитку регіону в значній мірі залежить від рівня залучення коштів Державного бюджету через різного роду дотації, інвестиційні програми, субвенції, тощо, розмір яких в свою чергу прямо пропорційний сумі податків, сукупно сплачених підприємствами всіх галузей даного регіону, тому для забезпечення нормального функціонування місцевої інфраструктури необхідне якісне наповнення як бюджету міста та району так і державного бюджету.

На сьогодні оцінка роботи підприємств податковим органом проводиться ще за одним показником - податкового навантаження з податку на прибуток, що передбачає співвідношення нарахованої суми податку до суми задекларованих валових доходів.

За результатами 2007 року середнє податкове навантаження з податку на прибуток по підприємствах Коломийщини становить 1,44 відс. і це значення більше, ніж по області ( 0,69 відс.) та загалом по Україні (1,25 відс.). Проте, дане значення без врахування найбільшого платника податків району – ЗАТ "Коломийське заводоуправління будівельних матеріалів" становить 0,65 відс. Аналіз податкової звітності показав, що ще є ряд суб‘єктів господарювання, які працюють нижче своїх можливостей, з низьким податковим навантаженням.

Підприємств по яких податкове навантаження більше 1 відс. нараховується в регіоні нараховується - 111. Проте таку кількість у 4 рази перевищує кількість підприємств, у яких за результатами діяльності протягом 2007 року податкове навантаження менше 1 відс. Неприпустимим є той факт, що поряд з підприємствами, які сплатою податків вносять значний внесок у поповнення бюджетів, працюють підприємства, які мають податкове навантаження 0-0,1 відс. і дозволяють собі не сплачувати податки.

На підприємствах галузей промисловості, будівництва, торгівлі, сільського господарства у районі показник податкового навантаження відстає від середньогалузевого рівня. Так, податкове навантаження в оптовій торгівлі міста району становить 0,29 відс. при середньообласному значенні 0,32 відс.

Про нерівність у сплаті податків красномовно говорять ті факти, що підприємства з однаковим видом діяльності (наприклад, підприємства промисловості) мають різне податкове навантаження. Причина цього – застосування схем мінімізації податкових зобов’язань. Найпоширенішою схемою є заниження сплати податків за рахунок збільшення витрат, які не завжди обґрунтовані з економічної точки зору.

Тому основним напрямком роботи податківців у 2008 році є упередження та руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань, залучення платників податків до повної сплати належних платежів. Щоб повністю зруйнувати схеми мінімізації податківцям доводиться систематично і з максимальним ефектом здійснювати контрольно-перевірочні заходи. За результатами завершених перевірок таких підприємств (19 СГД) додатково залучено 220 тис.грн. податку на прибуток, 90 тис.грн. податку на додану вартість, зменшено збитки на 115,3 тис.грн. та зменшено суму ПДВ, заявлену до відшкодування на 25 тис.грн.

Платники податків повинні ясно усвідомлювати свою роль в наповненні бюджету, працювати легально, а не будувати схеми штучної збитковості і мінімізації податкових зобов’язань.

Від рівня нарахованих та сплачених платежів залежить економічна стабільність і розвиток нашого регіону, тому наблизитися до значення податкового навантаження 1% - завдання кожного підприємства, здійснюючого свою діяльність на території регіону, повідомляє За матеріалами Коломийської оДПІ.

Обговорити на форумі