друкувати


У газовиків роботи вдосталь

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-21 10:06:31

15 липня 1961 року в Коломиї було створено виробничо-експлуатаційну контору "Коломиягаз". 24 працівники цієї організації обслуговували 2615 абонентів, які користувалися газом на території Коломиї, Ценяви й Підгайчик. Нині Коломийське управління з експлуатації газового господарства є солідною організацією, яка обслуговує 79 населених пунктів району та місто Коломия й має 450 працівників. На обслуговуванні управління: 1467 км розподільчих газопроводів, 819 км дворових вводів, 160 ГРП, 245 ШРП й сотні інших приладів та пристроїв, які не будемо називати, щоб не втомлю¬вати читачів. Ось уже три роки Коломийське управління з експлуатації газового господарства очолює Зіновій Вишнівський. Про численні турботи й проблеми газовиків — наша розмова з ним.

— Зіновію Григоровичу, Коломийщину вже повністю газифіковано, чим тепер займаєтеся?

— Основна наша робота полягає в безперебійному газопостачанні споживачів. Щодо сіл району, то продовжуємо газифікувати будинки, особливо інтенсивно йде підключення в селах, які отримали газопроводи останніми, це Малий Ключів, Мишин, Слобода, Рунгури, Марківка, Молодятин. Так, лише за лютий ми під'єднали до газопостачання 214 будинків. А ще встановлюємо в помешканнях газові прилади — котли, конвектори, лічильники.

Значно більше турбот маємо в коломийських багатоповерхівках, адже висотний сектор залишився без теплопостачання, таким чином є 1700 квартир, у яких немає індивідуального опалення і які обігріваються газовими плитками. Тому в цьому секторі ми ставимо лічильники за рахунок управління. Так, за минулий рік встановили 430 лічильників, а за три місяці цього року — вже 339. Також за рахунок міського бюджету плануємо заміну фасадних газопроводів у багатоповерхівках, низку інших робіт.

— А з якими проблемами стикається газове управління?

— Передусім, відчувається брак кваліфікованих кадрів, особливо слюсарів з ремонту й обслуговування газового обладнання, слюсарів з обслуговування підземних газифікацій. Це важка копітка робота, яка вимагає високої кваліфікації. Зауважу, що жодне ПТУ в області не займається підготовкою цих кадрів, тому не дивно, що молодих спеціалістів немає, а переважає старше покоління.

Потребує заміни й обладнання, адже Коломия газифікована давно.

— Оскільки це актуально, підкажіть, будь ласка, куди звертатися людям для виготовлення технічної документації, встановлення газових приладів?

— У Коломиї, на вулиці Крип'якевича, при адмінкорпусі газового управління створено "єдине вікно" в кабінеті №14. Сюди необхідно звертатися з такими питаннями. До речі, й тут існує проблема, адже окремі абоненти дозволяють собі самовільне встановлення газових приладів без погодження з газовим управлінням, а це може призвести до непередбачуваних трагічних наслідків. Навіть фірми, які мають дозволи на право виконання робіт, можуть проводити їх лише з дозволу нашого управління. При самовільному втручанні в газотранспортну систему ми змушені припиняти таким абонентам газопостачання — для запобігання нещасних випадків. А відновлення проводимо тільки після виконання всіх норм і правил безпеки. Також додам до сказаного, що для ефективної роботи в нас існують диспетчерські служби: центральна — в Коломиї, і в підрозділах — у Гвіздці й Отинії, а також чотири автомашини АДС.

Автор: Оксана КРОХМАЛЮК
Обговорити на форумі