друкувати


Галич очікує на скромний ювілей - 1110-річчя

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-17 10:51:27

Цьогорічне відзначення 1110-річчя однієї з перших писемних згадок про Галич в угорській хроніці від 898 року відбуватиметься набагато скромніше, ніж це було десять років тому на більш «круглий» ювілей.

Як відомо, тоді за підтримки держави було відреконструйовано центр Галича, споруджено пам’ятник королю Данилу й т. ін. А тепер же, якщо в наступні кілька місяців не вдасться «вибити» в Києві якесь фінансування для Галича, то навряд чи до чергової ювілейної дати Галича вдасться власними силами зробити щось посутнє в місті чи в районі, каже голова Галицької районної ради Богдан Попович. Єдине, що є певним у цій ситуації, — це заплановані в Держбюджеті кошти для Національного заповідника «Давній Галич» на реконструкцію і капітальний ремонт історичних пам’яток (разом приблизно мільйон грн.), а також міжнародна наукова конференція «Галич і галицька земля в державотворчих процесах України», організаторами якої виступили міністерства культури та туризму й освіти і науки, Національна академія наук, Український комітет ІКОМОС та місцева влада.

Отож через бідну скарбницю галицькі районні й міські урядники розраховують цього року бодай завершити реконструкцію центральної районної лікарні, повністю впорядкувати новий житловий будинок обабіч центральної траси, квартирні ордери на який було видано мешканцям ще вісім років тому, докінчити пішохідну доріжку на 100-літньому австрійському мості і т. ін. При цьому галичани ще й розраховують на допомогу області. Як вважають місцеві керівники, Галичу конче потрібна державна програма розбудови. Питання про статус Галича, як відомо, вже порушували разів вісім, але через малу кількість населення ці спроби були безуспішними для подолання бюрократичної процедури. Українська влада, на сконсолідовану думку голів Галицької РДА — Василя Крука, райради — Богдана Поповича і міського голови Галича Ореста Трачика, на проблему статусу Галича мала б дивитися й з боку історичного.

«Ювілейні історичні дати — справа умовна, але під дати в Україні часто дають гроші, — каже генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський. — Нині Галич не має навіть статусу міста обласного підпорядкування, хоч того він історично вартий. І це було б великою справедливістю щодо нього після багатьох століть нівеляції його значення в історії України». Галицькі краєзнавці тим часом вважають Галич старшим від угорської згадки на півтисячоліття — про нього згадував ще під III століттям н. е. готський історик VI ст. Йордан.

Автор: Петро ЗАХІДНЯК, Галичина
Обговорити на форумі