друкувати


Надумана збитковість підприємств проблема суспільства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-15 10:45:43

Надумана збитковість підприємств – це проблема не лише податкової, а суспільства в цілому. Таку думку висловив на черговому засіданні громадської ради, яке відбулося 10 квітня, голова ДПА в Івано-Франківській області Михайло Смачило. Власне, шляхи упередження збитковості підприємств в області й було одним з ключових питань, що розглядалося на громадській раді.

Загалом, порівнюючи минулий рік з 2006 р., можна побачити позитивні зміни щодо даного напрямку роботи податківців: загальна сума збитків, за результатами перевірок 44 СПД, зменшилася на 41,9 млн. грн., а кількість збиткових підприємств - на 16.

Якщо ж брати географію регіону, то у семи районах взагалі немає збиткових підприємств. Це Богородчанський, Верховинський, Галицький, Городенківський, Рогатинський, Рожнятівський та Снятинський. В інших районах також помітна тенденція щодо зменшення згаданої категорії підприємств. Однак, в області ще є певна кількість СПД, які декларують збитки.

- Треба шукати причини виникнення збитковості. Чи об’єктивними вони є, викликані тимчасовими виробничими труднощами на підприємстві, чи, можливо, вони штучно створені нечесними представниками бізнесу з єдиною метою – уникнути оподаткування. Але треба щоб ми усі усвідомили, збитковість підприємств, а особливо надумана, це не лише проблема податкової, а загалом суспільна. Бо що таке збитки? Це несплата податків - дірка в бюджеті. А звідси й недостатнє фінансування шкіл, лікарень, соціальних притулків, - зазначив у своєму виступі головний податківець області.

Обговорювалося на громадській раді також і питання адміністрування ПДВ, яке є на сьогодні вкрай актуальним. Станом на 1 квітня 2008 р. в області обліковується 4410 платників податку на додану вартість юридичних осіб Безперечно, важливим аспектом залишається механізм відшкодування ПДВ. Значно скоротити його терміни може перехід підприємств на ведення електронної звітності до ДПІ, адже це економить час, фізично затрачений податківцями на перевірки, та робить процес відшкодування ПДВ більш прозорим.

Дискусійним під час зустрічі стало й обговорення існуючої системи оподаткування, зокрема висловлено думку, щодо спрощення бухгалтерського обліку та звітності фізичних осіб – СПД. Таке нововведення, висловили припущення присутні, стане стимулом розвитку малого та середнього бізнесу. Відтак, на засіданні було створено робочу групу по підготовці пропозицій про внесення змін до податкового законодавства, в т.ч. запропонованих для обговорення ДПА України регуляторних актів, до складу якої увійшли представники влади та бізнесових кіл Прикарпаття.

На завершення зустрічі, голова ДПА в області Михайло Смачило подякував присутнім за активну участь в соціально-економічному розвиткові регіону та за взаєморозуміння, яке існує на сьогодні між податківцями та платниками податків Івано-Франківщини, повідомляє ДПА в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі