друкувати


Відбулися збори регіонального відділення Українськогоо союзу промисловців і підприємців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-14 10:03:19

Днями відбулися збори регіонального відділення Українського союзу промисловців і підприємців в Івано-Франківській області. Окрім організаційних питань, члени РВ УСПП у присутності голови облдержадміністрації били на сполох — відверто говорили про невідкладне. Про непомірну плату за оренду землі, непередбачуваність тарифів на електроенергію, виразні ознаки рейдерства у регіоні тощо щонайперше дискутували промисловці і підприємці...

Якщо все, про що йшлося під час зборів РВ УСПП в Івано-Франківську, приземлити на структуру малого бізнесу в регіоні, то стане дивним, як він ще виживає. І зрозумілим, чому за минулий рік промислове виробництво в області скоротилося на 4,1%, а інвестори не поспішають вкладати кошти у модернізацію та інноваційні технології.

— Хочу допомогти вирішити наболілі проблеми, — наголосив голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук. — І передусім розплутати їх вузол у промисловості регіону...

А серед першочергових питань, які потребують розв’язання і про які наголошували промисловці та підприємці, це і політична нестабільність в обласному центрі, і зашкалювання тарифів на підключення до електромереж, тяганина з землевідведенням і ПДВ та ввізне мито на нове обладнання, енергоощадні технології і т. д. Наприклад, як констатували присутні, майже на 900% зросла орендна плата за землю. Якщо це значна проблема для середнього і великого бізнесу, то для малого — просто катастрофа.

— Те, про що кажу, типове для всіх, хто працює в зоні Хриплинського промвузла, — був відвертий голова правління ВАТ «Пресмаш» Богдан Пукіш. — Особливо — неконтрольованість тарифів на електроенергію. іноземні партнери нас не розуміють, а інвестори губляться у здогадках. Сесія міськради нічого не вирішує. Іноді одну і ту ж земельну ділянку продають одразу три різні комісії і т.д.

І хоч представники «Прикарпаттяобленерго» та «Івано-Франківськгазу» аргументували зростання тарифів, питання заступника голови Івано-Франківської облради Остапа Дзеси було промовистим: «А ви хоч раз зверталися зі своєю ініціативою про зниження цін на електроенергію до НКРЕ?». У свою чергу і голова облдержадміністрації Микола Палійчук зазначив, що поділяє думку тих, хто не розуміє, чому щодень змінюються ціни за електроенергію, і пообіцяв звернутися до Кабміну. Чи не вперше не пошепки в кулуарах, а публічно під час зборів було констатовано, що рейдерство з інших регіонів вже активно проростає і на Івано-Франківщині. «В області вже появилися рейдери. Грамотні, навчені на практиці інших регіонів. Зокрема, на Коломийщині, на «Пресмаші» і т. д.», — поінформував Остап Дзеса. А голова правління РВ УСПП Павло Дикий підтвердив, що таких фактів уже чимало. Тож зрозуміло, чому віце-президент УСПП Олександра Блавдзевич бачить формат майбутніх зустрічей промисловців і підприємців саме в практичній площині і можливих ризиків у зв’язку із входженням до СОТ.

Свої подальші кроки РВ УСПП в Івано-Франківській області зафіксувало у рішенні зборів, де є й таке: «Активізувати роботу представників регіонального відділення у дорадчих органах, комісіях, радах при органах виконавчої влади, фондах та інших організаціях».

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі