друкувати


Три року тому М.Вінтоняк став головою Коломийської РДА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-07 11:27:12

Три роки тому Михайло Вінтоняк, розпорядженням Президента України Віктора Ющенка, був призначений головою Коломийської районної державної адміністрації. Що вдалося зробити на Коломийщині за цей період, які плани в керівництва району на найближчу перспективу - про це в інтерв'ю з головою РДА Михаилом Вінтоняком.

— Максимальну увагу райдержадміністрація приділяла розвитку освіти, медицини, культури, причому фінансування їх з року в рік суттєво зростало. Для порівняння, візьмемо хоча б освіту, на яку в 2005 році профінансовано 349,2 І тис. грн. (100 тисяч — з обласного, решту — з районного бюджету), в 2006-му — 648,6 тис. грн., у т.ч. 200 тис. — з обласного, в 2007-му — 3,27 млн. грн.: 758 тис. — з державного, 190 тис. — з обласного, 2,3 млн. грн. — з районного бюджету. Понад мільйон гривень витрачено за цей період на закупівлю комп'ютерів, парт та іншого шкільного обладнання. Щодо капітальних видатків, то закінчуємо реконструкцію незавершеного будівництва садка під корпус Дебе'славцівської школи, відновлено після пожежі школу в Джурові, будується Спаська школа, багато робіт виконано з реконструкції шкільних інженерних споруд, водо- і теплопостачання, заміни вікон, ремонту дахів, фасадів тощо. У рамках програми "Шкільний автобус" придбано чотири автобуси для підвезення учнів Ліснохлібичинської, Нижньовербізької, Гвіздецької та Джурківської шкіл.

У сфері медицини проведено капітальні ремонти в ЦРЛ, пологовому будинку, дитячій лікарні, стоматполіклініці, лікарських амбулаторіях. На придбання медичного обладнання з районного бюджету виділено 1,1 млн. грн. За державні кошти в пологовому будинку та Гвіздецькій лікарні відремонтовано котельні із застосуванням енергозберігаючих технологій.

Щодо галузі культури, то для покращення матеріально-технічної бази цих закладів впродовж 2005— 2007 років було виділено, відповідно, 234,7 тис. грн., 430,2 тис. грн. та 1,1 млн. грн. За цей період відкрито Будинок культури в Лісному Хлібичині, проведено капітальні і поточні ремонти закладів, закуплено медичну техніку, костюми, літературу для бібліотек. У п'яти закладах встановлено ефективні й економічні лампи інфрачервоного обігріву.

Розвивалось житлово-комунальне господарство, благоустрій, газифікація сіл і селищ району.

— Чи достатньо фінансуються екологічні заходи, ліквідація наслідків стихії?

— Щоб не перевантажувати інтерв'ю цифрами, перечислю тільки заходи. Так, цими роками було освоєно кошти, виділені на відновлення очисних споруд виправної колонії №41, реконструкцію очисних споруд в Отинії, будівництво каналізаційного колектора в Гвіздці, реконструкцію очисних споруд ветсанзаводу, будівництво каналізаційного колектора школи-інтернату в Гвіздці. Придбано преси для пакетування відходів вторсировини в селищах району та вакуумну машину. Для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій використано загалом понад чотири мільйони гривень.

— У районі працює Український фонд соціальних інвестицій...

— Так, причому успішно — можна стверджувати, що найкраще з усіх районів України. Для реалізації мікропроектів було відібрано 19 об'єктів соціальної сфери, цьогоріч останній, 19-ий, буде завершено. Частка фінансових ресурсів УФСІ, освоєна в районі, становить 8,4 млн. грн.

— А як гуманітарна сфера? Адже в нас є люди, цілі родини, котрі потребують особливої опіки й турботи влади. І талантами Коломийщина дуже багата.

У полі зору районної влади — багатодітні і малозабезпечені родини, діти-сироти, інваліди, інші категорії громадян, котрим необхідна матеріальна і моральна допомога. Дбаємо, підтримуємо їх, як це велить закон і наша совість. Водночас гордимося успішною й талановитою молоддю, яка має вагомі здобутки в навчанні, творчості, спорті. Сприяємо залученню молоді до здорового способу життя, участі в предметних олімпіадах, художній творчості, спортивних змаганнях. "Вільний голос", до речі, багато уваги приділяє на своїх сторінках темам освіти, культури, спорту. Тому скажу коротко: без наших художніх колективів — і дорослих, і дитячих — не обходяться жодні концерти чи фестивалі, і не тільки обласного рівня. Четверо наших школярів цього року стали переможцями обласної, учасниками Всеукраїнської олімпіад. Можемо гордитися й учителями, які працюють у школах району і не тільки передають свої знання дітям, а й самі опановують нові знання, здобувають професійні перемоги. Зокрема, в районі проведено підготовку вчителів за програмою Інтел, а в цьогорічному конкурсі "Учитель року" Вікторія Довгошия з Гвіздецької школи здобула перемогу в обласному етапі, в номінації біологія, і виступила на Всеукраїнсь¬кому конкурсі, Світлана Федорівська з Голосківської школи стала дипломантом обласного конкурсу з фізвиховання.

— Яким чином здійснюється зв'язок влади з населенням, як забезпечується в районі реалізація державної політики, а також вирішення проблем, з якими громадяни звертаються до керівництва райдержадміністрації на особистих прийомах?

— У районі продовжується практика виїзних прийомів громадян за місцем їх проживання. Згідно з Указом Президента "Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування", затверджено графіки виїзних прийомів головою, заступниками та керівниками апарату РДА не рідше двох разів на місяць. Таким чином, якщо впродовж трьох попередніх років відбувалося по 23 таких прийоми, то вже за півтора місяця першого кварталу їх проведено 18. Для надання консультативної та методичної допомоги, підвищення ефективності роботи виконкомів місцевих рад значну увагу приділяємо навчанню кадрів під час нарад-навчань, виїзних семінарів-практикумів дня голів, секретарів сільських і селищних рад, працівників відділів і управлінь РДА тощо. Я та мої заступники, відповідальні працівники райдержадміністрації брали участь та відповідали на запитання мешканців під час зборів селян у селах і селищах району, постійно беремо участь у всіх заходах, які відбуваються на місцях.

У першому кварталі проведено три колегії райдержадміністрації, на яких розглянуто 14 питань. Стільки ж питань начальники відділів і управлінь внесли на розгляд сесії районної ради. Щопонеділка проводяться наради голови з керівниками відділів і управлінь, районних служб, на яких обговорюємо підсумки роботи та плани на наступний тиждень, присутні обмінюються інформацією, повідомляють про події, якими живе район, його мешканці. Працюємо для людей — відкрито, прозоро, чесно.

— І, на завершення, — що в найближчих планах?

— Весна надворі — отож пора веснувати, тим паче, що маємо в районі декілька потужних сільськогосподарських підприємств. Також продовжуватимемо будівельні й інші роботи, але на першому плані в ці дні — благоустрій. На виконання Указу Президента, а також за багаторічною традицією, в ці дні працюємо над ліквідацією стихійних сміттєзвалищ, приводимо в порядок наші села і селища, озеленюємо їх. Для придбання посадкового матеріалу виділено біля 20 тисяч гривень, а щойно дозволить погода, і самі з радістю візьмемось за лопати, щоб посадити молоді деревця у визначених для цього місцях. Проводимо роз'яснювальну роботу, і в цьому нам дуже допомагають ЗМІ.

Хочу зазначити, що всю діяльність райдержадміністрація проводить у тісній співпраці з районною, сільськими та селищними радами, депутатами всіх рівнів, політпартіями та громадськими організаціями, керівниками установ, підприємств і агроформувань. Хотілось би бачити таку співпрацю і в столиці, у великій політиці. А на місцях нам ділити нічого, маємо співпрацювати в усіх сферах. Бо ніхто краще від нас не знає наших проблем, отож саме нам їх вирішувати. І це нашій команді під силу.

Автор: Ольга ГАВРИЛЮК
Обговорити на форумі