друкувати


Коли не стане болота?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-04-04 12:34:33

З великим проханням звертаються до вас мешканці вулиці славного українського історика Дмитра Яворницького. Щоденно йдучи цією вулицею, згадуємо велику історичну особистість і думаємо, чим провинився перед коломийською владою діяч, що вулиця, яка носить його ім’я, найгірша в місті: розгрузла, з вибоїнами, без тротуарних доріжок, каналізації, постійно в болоті. У навколишніх селах таку вулицю ще треба пошукати. Шкода, що нею щоденно ведуть батьки дітей у садочок № 7, студенти прямують у коледж, нащадки Яворницького. Усім прикро, нестерпно мити взуття від болота. Торговельні заклади завозять товар і не дотримуються правил користування прибудинковою територією. Автівки розбили подвір’я, болото тече в під’їзди. Небезпечно дитину залишити гратися, щоб не наїхала автомашина.

Шановна міська адміністраціє! Просимо допомогти в благоустрої вул. Д.Яворницького. Вважаємо, що порушена проблема є болючою для дорослих і підлітків, для малолітніх і пенсіонерів. Місцеве телебачення в лютому показало тільки частину вулиці біля двох під’їздів. А тут і дорога не в кращому стані, і водоканал міняв труби, а опісля закидали траншею камінням. Хочемо вірити, що ви, як і ми та наші діти, є нащадками Д.Яворницького, який хотів бачити і нас, і наших дітей справжніми українцями, а вулиці на території України чистими, бо не козаки по ній щоденно на конях скачуть у бій з ворогами, а коломияни незалежної України.

У випадку відмови змушені звертатися до Президента України, до прем’єр-міністра та до центрального телебачення. Додаємо підписи мешканців.


А шкода, що не козаки з шаблями скачуть чи хоча б довбушівці з топірцями прошкують – у тон листу прийшло на думку після коментаря головного спеціаліста відділу управління комунальним майном міської ради Віктора Волошенюка про те, що, як і раніш, немає коштів. Три роки тому не було півмільйона гривень, а тепер немає півтора на реконструкцію цієї вулиці. А Богдан Хмельницький знайшов би. Він би Йосю Вінського, який на машинах не розуміється, хоч є міністром транспорту, пересадив на "жигулі", а його авто, що так коштує, як ця реконструкція, у Коломию спровадив на аукціон. Вистачило, може б, і на кілька вулиць. Бо Яворницького стала об’їзною для Бандери та Богуна, а дощової каналізації тут ніхто й не пам’ятає. Може, прем’єр щось підкаже своїм міністрам, не в одного ж машина екстра, хоч постанова була тверда – не більше 500 тисяч гривень на купівлю авт для чиновників. До речі, у Георгія Кирпи колись коштувала 519 тисяч доларів, у Олексія Івченка – скандально відома, але дешевша, ніж у Вінського, а загалом, як підрахував "Експрес", на утримання автобази Верховної Ради цьогоріч передбачили 35,5 млн. грн., а на всю Раду майже мільярд (860 млн.371 тис. грн.), на кабінет міністрів 428 мільйонів, на Президента і "Дусю" (Державне управління справами) – 1 мільярд 231 мільйон. Торік кожен депутат розпоряджався 40 тисячами гривень, а тепер 50, з яких зарплата становить 17 425 грн. Як працюють, бачимо, а ще мають помічників і консультантів, на оплату яких заклали 250 мільйонів гривень. Загалом за останні чотири роки платникам податків, у тому числі з вул. Яворницького, влада обходиться дорожче у 2,44 рази (бодай українцям так зарплата, пенсія та стипендія виросла), тобто вже не 1 мільярд 34 мільйони 959 тис. грн., а 2 мільярди 525 мільйонів 983 тисячі.

Думаю, подібним містечковим вулицям світить і цього року тільки гравійно-піщана суміш.

Звертатися до центрального телебачення? Хіба до Савіка Шустера. Він найпопулярніший піарник, а віднедавна номінований як найгарніший українець (найгарніша українка – Тіна Ліберман, котра Кароль) та ще й прапор України нестиме на Олімпіаді. А може, вулицю до того часу перейменують? Нащадкам видатного історика 17-ий рік влада пояснює, що в бюджеті мало грошей. Пора її, бідну, зрозуміти.

Автор: Мирослава ТОМЕНЧУК, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі