друкувати


"Правоохоронці" з родоводом

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 06:19:10

Йдеться про чотирилапих мешканців кінологічного центру при управлінні МВС України в області, який з 2002 року очолює капітан міліції Руслан Третяк.

За два останні роки, відколи Руслан Антонович зі спанієлем Руді повернулися з Косово, це собаче товариство майже повністю оновилося, залишилося лише кілька перевірених "старожилів". Зокрема, за останній рік у центрі з’явилося десять німецьких вівчарок, причому трьох із них міліціонери-кінологи виростили у власному розпліднику. Ще трьох елітних псів закуплено для племінної роботи. Підбір чотирилапих віднедавна здійснюється виключно за наявності документів, які підтверджують їх родовите походження.

За словами головного міліцейського кінолога області, найкраще купувати однорічного собаку. Такий пес уже точно покаже всі свої вади та здібності і дасть можливість кінологові зробити висновок про "професійну" придатність, тоді як маленьке щеня ще не здатне продемонструвати свої задатки. У найближчій перспективі кінологічний центр очікує чергове поповнення, але ці двоє-троє цуценят, каже Руслан Антонович, обов’язково будуть з родоводом, від батьків, які себе зарекомендували як розшукові собаки.

Чотиримісячний Оскар – саме від такого собачого подружжя. Коштує чималенько – понад триста доларів США, але ж і кличку свою вже нині виправдовує, чудово піддається дресируванню і вихованню. Його "брат" по батькові однорічний Рем вже два місяці як ходить на затримання. Руслан не заздрить тому, хто відчує на собі Ремові зуби, надто вже сильну хватку має цей “песик”.

Нині у штаті кінологічного центру четверо офіцерів міліції і шість сержантських посад. Всього ж по області у всіх підрозділах міліції задіяно понад 80 кінологів.

– У нас сформувалося дуже хороше професійне ядро, – не приховує гордості капітан міліції Третяк. – Лише двоє наших колег працюють близько двох років, решта – по п’ять-десять років, мають великий досвід роботи. Ось, скажімо, Володимир Струсінський разом із собакою-«зброярем» Блейком виконував миротворчу місію в Косово. Зарекомендував себе з найкращого боку. Здобутий на Балканах досвід Володимир охоче передає колегам. Недавно придбав ще одного пса – вівчарку Дефу, теж із родоводом.

Як і кожному пристойному джентльменові чи леді, родовитим цуценятам належить мати відповідне вбрання. У кінологічному центрі потурбувалися і про відповідні собачі дрес-костюми для тренувань. Скільки б ви думали, коштує один такий костюмчик? Близько трьох тисяч гривень. А ще ж і замінники запахів наркотиків і вибухівки торік придбали, бо до того самотужки діставали їх де і як могли. Вольєри перекрили шифером, відремонтували, обладнали кухню для приготування собачих обідів.

Подбали не лише про братів менших, а й про себе: відремонтували адміністративні приміщення, душову, кімнату для приготування їжі, капітально відремонтували електричний котел. Від імені всього колективу Руслан Третяк висловлює вдячність керівництву УМВС за допомогу у створенні відповідних санітарно-побутових умов.

І кінологи, і їхні чотирилапі вихованці прагнуть віддячити за турботу. Руслан пригадує минулорічне пограбування філії банку "Аваль" на «Каскаді». Грабіжники тоді втекли на скутерах і згодом закинули їх у річку. Саме від цього місця до місця посадки зловмисників в автомобіль провів кінолога дебютант Айк. На стежці, яку той вказав, оперативники знайшли мобільний телефон. Далі все було справою техніки.

Ще один новачок, Локі, розшукала в лісі хвору на склероз жительку села Павлівка, яка пішла з дому і довго не поверталася. Локі пройшла понад п’ять кілометрів від будинку зниклої і привела людей просто до пенька, на якому сиділа жінка. Фактично собака врятувала її від смерті, адже погода була морозна.

Вже втретє з миротворчою місією у Косово перебуває старший прапорщик міліції Любомир Дутчак зі своєю улюбленицею Мікою. Упродовж 2003–2004 років цей дружний тандем затримав кількох злочинців і знайшов три одиниці вогнепальної зброї.

Другого квітня міліцейська кінологічна служба відзначає своє професійне свято, тож побажаємо її працівникам результативної роботи, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі