друкувати


На Долинському газопереробному відбулися тактико-спеціальні навчання

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 10:19:21

26 березня на одному із найбільш вибухонебезпечних об’єктів Івано-Франківщини - Долинському газопереробному заводі, під керівництвом представника Департаменту управління рятувальними силами МНС України Сергія Савинського, були проведені планові тактико-спеціальні навчання, на які залучались підрозділи Долинського, Калуського, Галицького, Рожнятівського та Івано-Франківського гарнізонів Головного управління МНС в області.

Долинський газопереробний завод є одним із найбільших промислових об’єктів на Прикарпатті, продукція – а це бензин газовий стабільний, зріджені вуглеводні гази та відбензинений газ – широко застосовуються і в промисловому, і в комунально-побутовому секторі. У процесі виробництва тут застосовуються легкозаймисті та горючі матеріали. Саме тому у випадку виникнення пожежі такою важливою є чітка та відпрацьована взаємодія між обслуговуючим персоналом об’єкту та МНСниками.

За тактичним задумом навчань, що відбулися, через несправності технологічного обладнання на кульовому резервуарі №37 виникла розгерметизація на фланцевому з’єднанні з послідуючим вибухом стабільного бензину та часткового руйнування резервуару, що призвело до горіння стабільного бензину в резервуарі та обвалуванні. З’ясувалося також, що в обвалуванні перебуває двоє потерпілих, яких евакуювали із зони горіння.

Вже через декілька хвилин до місця пожежі прибула газорятувальна служба об’єкту та два відділення об’єктової пожежної частини №10. В ході розвідки керівник гасіння пожежі, оцінивши обстановку, підтвердив підвищений номер виклику.

Тим часом горіння бензину в резервуарі продовжувалося... До місця пожежі прибувають додаткові сили та засоби Долинського, а згодом – і Рожнятівського, Калуського та Галицького гарнізонів. Бійці МНС проводять роботу по охолодженню резервуара, що горить, та сусідніх резервуарів. Проводиться підготовка до подачі двох установок комбінованого гасіння пожежі «Пурга-10», а згодом керівник гасіння пожежі – заступник начальника ГУ МНС в області по реагуванню на НС Василь Лемішка дає команду на підготовку для проведення пінної атаки. Всі дії рятувальників чіткі, відпрацьовані, без зайвих рухів, адже кожна хвилина на вагу золота. На місце умовного загорання полилася потужна піна... Умовна пожежа ліквідована.

Керівник гасіння пожежі для особового складу оголосив команду "Відбій".

Під час навчань було розгорнуто також наметове містечко, де розташувався пункт управління силами і засобами та пункт життєзабезпечення.

Підбиваючи підсумки проведення навчань, керівник навчань – головний фахівець відділу організації пожежно-рятувальних робіт та пожежегасіння Департаменту управління рятувальними силами МНС України Сергій Савинський дав хорошу оцінку готовності прикарпатських рятувальників до дій за призначенням.

Відрадно відзначити, що і керівництвом Долинського газопереробного заводу чітко усвідомлюється важливість виконання протипожежних заходів для безперебійної роботи об’єкта підвищеної вибухонебезпечності.

У свою чергу начальник ГУ МНС в області Микола Джумаджук зазначив, що для того, щоб пожежно-рятувальні підрозділи були готові до дій за призначенням у випадку виникнення реальної надзвичайної ситуації, потрібні постійні тренування та навчання.

Для рятувальників такі навчання є конденсатом їхньої постійної бойової готовності та фахових умінь, але навіть найдосвідченіші бійці сподіваються, що більшість їх пожеж будуть тільки умовними, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі