друкувати


Туберкульоз: епідемія триває

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-31 09:27:51

Туберкульоз - це інфекційне захворювання, що викликається мікобактеріями, які потрапляють в організм людини різними шляхами, викликаючи специфічне запалення в місці ураження. Найбільш поширеною формою є туберкульоз легень, який передається від хворої людини повітряно-крапельним шляхом, якщо її імунна система слабка. Ослаблення імунної системи відбувається з різних причин, а саме: зловживання алкоголем, вживання наркотиків, надмірне куріння, хронічні стреси, важкі фізичні та психічні навантаження, харчування з недостатньою кількістю білків і вітамінів, деякі хронічні захворювання.

Епідемія туберкульозу в Україні розпочалася в 1995 році. Щогодини реєструють 4 нових захворювання та 1 випадок смерті. Протягом останніх 15-ти років показник захворюваності збільшився у 2,4 рази. Понад 30% ВІЛ-інфікованих хворіє на туберкульоз, близько 40% з числа хворих на СНІД від нього помирає.

В країні 43% хворих на туберкульоз становлять непрацюючі особи працездатного віку та ЇЗ.6% - пенсіонери. Це свідчить про те, що туберкульоз є хворобою в основному, соціально незахищеної частини населення.

Коломийський район не став винятком. У 2007 році захворюваність зросла порівняно з 2006 із 110 випадків до 141, відповідно збільшилася захворюваність деструктивних, тобто запущених форм туберкульозу.

Як вберегтися? Насамперед, не поширювати інфекцію! Тому дуже важливою є гігієна кашлю, коли хвора людина має прикривати рота і носа хусточкою або серветкою. При появі легеневих симптомів: підвищення температури тіла до 37,2, сухий кашель чи з виділенням мокротиння, погіршення апетиту, схуднення, підвищена пітливість, загальна слабкість, необхідно звернутись до лікаря! Обов'язкове флюорографічне обстеження органів грудної клітки, а також дослідження мазків мокротиння на наявність мікобактерій при тривалому кашлі (більше 3-х тижнів).

Дітям дуже важливо щорічно проводити туберкулінодіагностику, а не відмовлятися від неї. У випадку підтвердження інфікування призначають хіміопрофілактику протитуберкульозним препаратом, який захищає від розвитку захворювання.

Отже, щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно: повноцінно харчуватися, вести здоровий спосіб життя, займатися спортом і загартовуватися, бо це зміцнює імунну систему, своєчасно звертатися до лікаря при появі легеневих симптомів, 1 раз у 2 роки зробити флюорографічне обстеження.

Автор: О.ВАЛЬЧУК, заступник головного лікаря Коломийського фтизіопульмонологічного диспансеру
Обговорити на форумі