друкувати


Прикарпатські енергетики втретє підтримають "Свято ковалів"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-27 04:06:45

9-11 травня в Івано-Франківську пройде ІV щорічний міжнародний ковальський фестиваль "Свято ковалів" та VІI художня виставка "Орнаментальне ковальство". Вже третій рік поспіль ВАТ "Прикарпаттяобленерго" виступає генеральним партнером свята.

ВАТ "Прикарпаттяобленерго" веде широку соціально-відповідальну політику. На відміну від поширеної думки, керівництво компанії розглядає меценатство, не як низку разових спонсорських вливань, а як постійну підтримку свідомо обраних культурних та спортивних проектів. Підприємство інвестує у ті цінності, які необхідно зберігати, розвивати та доносити людям – у культуру і мистецтво. Особлива увага приділяється заходам, що популяризують та розвивають етнічні культурні традиції і ремесла нашого краю. Серед них – фестиваль народного прикладного мистецтва "Карпатський вернісаж", Міжнародний фестиваль національної класики на сцені театрів ляльок "Обереги" і, звичайно, "Свято ковалів".

За словами голови Спілки ковалів України Сергія Полуботька, цього року у фестивалі ковальського мистецтва візьмуть участь представники більше, ніж 20 країн світу. В рамках заходу пройде конференція ковалів, в Художньому музеї діятиме виставка "Орнаментальне ковальство", а на площі Шептицького буде демонструватися ковальська праця. Також в центральній частині міста встановлять ковану композицію "Великоднє сонечко" – результат роботи учасників минулорічного фестивалю. Це своєрідний подарунок Івано-Франківську з нагоди 346-ої річниці з дня його заснування.

А вже цього року майстри будуть кувати "Дерево щастя". Ідея виконання цієї роботи належить представникам ковальської громади обласного центру і є невипадковою, адже саме дерево з давніх-давен символізує життя та достаток.

Серед новинок "Свята ковалів – 2008" проведення виставки народної творчості в міській ратуші, де будуть представлені як вироби народно-прикладного мистецтва так і ковальські витвори.

"Ковальство, на відміну від інших традиційних ремесел, досі не втратило своєї привабливості. Воно просто змінилося, та з ужиткового мистецтва стало прикладним, і тепер активно застосовується в сучасній архітектурі та дизайні, – зазначає голова правління ВАТ "Прикарпаттяобленерго" Олександр Бубен. – Хоча ми енергетики і не вміємо підкорювати метал, нам близька філософія володарів прадавнього ковальського ремесла. Ми у своїй роботі також поєднуємо традиції з новими тенденціями, і також вкладаємо в улюблену справу свою душу. Тому наша підтримка цього заходу є закономірною".

Джерело: ВАТ “Прикарпаттяобленерго”
Обговорити на форумі