друкувати


З бідного по центу — банкірові на "Бентлі"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-27 10:01:20

Курс долара для України був завжди дражливою темою. З одного боку, ще в пам’яті багатьох галопуюча інфляція 90-х років минулого століття, коли зарплату відразу несли до обмінного пункту, аби зберегти хоч дещицю. З другого — нині відбувається повернення вкладів колишнього «Ощадбанку», причому заповітну для багатьох тисячу гривень за рішенням уряду повертають у доларах за офіційним курсом. Тож як тут не стежити, що з тим курсом робиться.

Принагідно зауважимо, що логіка повернення заощаджень саме в доларах — зрозуміла. Для багатьох українців американська валюта була і залишається передусім засобом заощадження. Тому виплата у доларах — це спосіб убезпечити внутрішній ринок від безпосереднього впливу на купівельну спроможність населення. Але нині виникає дивна ситуація, коли ті ж вкладники «Ощадбанку» колишнього СРСР отримали свої 198 доларів за офіційним курсом 5,05 гривні за долар, а коли захочуть обміняти їх на гривні, то можуть отримати вже не тисячу гривень, а лише 940. За курсом купівлі 4,7 гривні за той же долар.

Ця ситуація навіть дала підстави британській Бі-Бі-Сі висловити подив: коли в усьому світі долар зростає, в Україні він почав падати. Зрештою, тут нема чого дивуватись, адже ситуацію з падінням готівкового курсу долара було добре підготовлено: у пресі з початку року не раз з’являлася інформація про можливу ревальвацію гривні.

Хочеться нагадати співгромадянам, що не потрібно поспішати здавати свої заощадження в американській валюті і піддаватись паніці. Адже коли відбуваються такі речі, будьте певні, хтось хоче за ваш рахунок придбати собі новий «Бентлі».

За повідомленням уже згадуваної Бі-Бі-Сі, у понеділок курс американської валюти зріс до 1 долара 53 центів за євро. Експерти вважають, що це відбувається через те, що учасники ринку схвально поставилися до останніх кроків Федеральної резервної системи США, а також очікують дій від семи центробанків провідних країн світу, які домовилися про масовані інтервенції, аби запобігти подальшому падінню долара. На тлі подорожчання долара почала дешевшати нафта — до майже 100 доларів за барель. Аналітики з Goldman Sachs очікують, що вже до кінця весни нафта коштуватиме близько 90 доларів за барель. Крім того, дешевшає також і золото.

Тож проведемо прості розрахунки. Якщо один євро у пунктах обміну нині коштує 7,55 (купівля) — 7,80 (продаж) гривні, то через співвідношення долара до євро (1,53) неважко вирахувати, скільки мала б коштувати американська валюта: 4,93 — 5,1 гривні за долар. Це означає, що на ринку готівкової валюти присутні спекулятивні інтереси його учасників і вартість долара явно занижена, а вартість євро — трохи завищена.

Про це ж говорять експерти, чию думку передають економічні видання. Зокрема, на думку банкірів, ситуація з курсом долара, що різко впав на вихідних, протриває не більше тижня, після чого готівковий курс долара впритул наблизиться до міжбанківського.

«Сьогодні курс на міжбанку коливається в районі 4,95 гривні за долар. Найближчими днями готівковий курс підійде до цієї величини, а подальша його поведінка переважно залежатиме від політики НБУ», — прогнозує заступник голови правління Експобанку Ростислав Когон. У самому Нацбанку запевняють, що ніяких сюрпризів не буде.

«Ще раз хочу зазначити: курс американської валюти буде коливатися в рамках встановленого коридору (4,95-5,25 гривні за долар). Що стосується ревальвації, то це питання нині взагалі не розглядається», — стверджує перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. Директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин вважає, що падіння курсу — це результат паніки серед населення. Люди масово почали рятуватися від долара, і під тиском пропозиції банки й обмінні пункти знижували курс. Ще однією причиною стало й те, що Нацбанк останнім часом утримується від купівлі долара на міжбанківському ринку, в той час як багато його учасників активно продають валюту через необхідність резервувати гривню і сплачувати податки.

Додамо до цього, що днями міністр фінансів Віктор Пинзеник зауважив: «Якби в мене була можливість, я б купував долари». Тож не поспішайте здавати долари, інакше зможете втратити частину своїх грошей.

Джерело: Галичина
Обговорити на форумі