друкувати


Призабуте слово "дружинник"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-26 09:48:39

Не один рік у різних кабінетах і на різних рівнях велася мова про відновлення формувань дружинників, які доволі ефективно функціонували в Радянському Союзі. Тоді дружинник хоч і не мав повноважень міліціонера, але при виконанні своєї роботи був так само, як і міліціонер, захищений законом: за насильницькі дії щодо дружинника можна було загриміти за ґрати.

Сьогодні такі формування знову діють хоч і не досить упевнено.

У райдержадміністрації відбулася нарада за підсумками роботи громадських формувань з охорони громадського порядку в 2007 році. Доповідав завідувач сектора взаємодії з правоохоронними органами РДА Юрій Нікітін.

У списках, які надійшли від сільських та селищних голів, нараховується в районі 50 таких формувань, які охороняють громадський спокій. Однак, дотепер переважна більшість сільрад не визначила склад своїх формувань. Відсутні графіки чергувань, а також журнали обліку проведеної роботи. Звідси можна констатувати, що чергування проводяться від випадку до випадку, — зробив висновок доповідач.

Пасивно сільські голови ставляться до створення пунктів для таких формувань.

А криміногенна обстановка в районі залишається складною. Зросла кількість крадіжок, розперезалися хулігани. Тривожні сигнали зачастили з Печеніжина, Підгайчик, Спаса, П'ядик, Шепарівців.

Але не все так погано. Добре працюють громадські формування в Отинії, Торговиці, Нижньому та Верхньому Вербіжах, Кийданцях, Сопові, Воскресинцях.

Старший інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями УМВС Роксана Баранська звернула увагу на необхідність прискіпливого добору кадрів до формувань. У їх складі не можуть бути особи за плечима яких — не знята або не погашена судимість (а таких уже в списках є двоє).

Заступник начальника МВ УМВС Володимир Жупник мовив про необхідність збільшення кількості дільничних міліціонерів. Однак — нема коштів.

Віриться, що криміналітет у Коломиї трохи принишкне, коли в місті перебуватимуть 65 солдатів внутрішніх військ.

У глухому куті загрузла проблема з підпільним виробництвом і збутом розведеного спирту. Голова РДА Михайло Вінтоняк зауважив: спиртом торгують масово, а чи хоч одну порушену проти цих торгашів справу доведено до кінця? Питання зависло в повітрі. Відізвався хтось із дільничних: "Про що можна говорити, якщо штраф за продаж спирту менший, аніж одноденний заробіток самого оштрафованого?"

Наприкінці наради голова РДА Михайло Вінтоняк преміював кращих членів громадських формувань з охорони правопорядку.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі