друкувати


Не торкайтеся руками обірваного проводу!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-25 04:59:41

Згідно отриманого штормового попередження, 25 березня 2008 року на території області очікуються сильні опади, налипання мокрого снігу на лініях електропередавання, пориви вітру 15-20 м/сек. Ці обставини змушують ВАТ «Прикарпаттяобленерго» звернутись до мешканців краю і звернути увагу, що при штормових вітрах можуть траплятися обриви проводів ліній електропередавання.

Будьте обережні і пам’ятайте, що обірваний провід становить смертельну небезпеку для життя людини. У разі виявлення обірваного проводу просимо не наближатись до нього на відстань меншу 8 метрів, негайно повідомити про це чергового диспетчера району електричних мереж і до прибуття оперативно-виїзної бригади виставити охорону місця обриву.

Треба сказати, що без електричної енергії неможливе життя сучасної людини, вона вірний помічник у праці та побуті, але при цьому становить небезпеку для здоров’я людини, якщо поводитися з нею недбало і неправильно.

Однією з причин травматизму є недостатнє знання природи електричного струму і невиконання елементарних вимог безпеки. Електричний струм не має ні запаху, ні кольору, його наявність можна визначити тільки спеціальними приладами. Дія електричного струму залежить від його величини, шляху та часу проходження, фізичного і психологічного стану людини та довкілля. Проходячи через тіло людини струм може викликати опіки, непритомність, зупинку дихання та серцебиття і, навіть смерть.

Електричний струм уражає несподівано, коли людина торкається неізольованого проводу, провідних частин електроустановки або металевого предмета, що знаходиться під напругою. Необхідно постійно пам'ятати, що смертельно небезпечно не тільки торкатись до обірваних чи обвислих проводів, але й підходити до проводу, який лежить на землі, на відстань меншу 8 метрів. Земля є провідником електричного струму, стає ніби його продовженням, і навколо обірваного проводу, який лежить на землі утворюється небезпечна зона радіусом 8 метрів. Людині при потраплянні у цю зону загрожує смертельна небезпека, хоча вона і не торкнулася проводу. Знаходячись в зоні розтікання струму необхідно пам'ятати про небезпеку крокової напруги між двома точками землі. Із неї необхідно виходити переміщуючи ступні ніг по землі, не відриваючи одну від одної.

Під час рятування людини, яка потрапила під напругу 380/220 Вольт, забороняється торкатися руками її відкритого тіла. Потерпілого необхідно відтягнути за одяг, попередньо обмотавши руку шарфом, або ж для відкидання проводу застосувати суху палицю. При цьому слід стояти на сухій підставці, взуття теж повинно бути сухим.

Рятувати потерпілих від дії електричного струму в електроустановках напругою 6000 Вольт і вище мають право тільки підготовлені спеціалісти. При звільненні потерпілого від дії електричного струму дорога кожна хвилина. Для надання кваліфікованої допомоги слід негайно викликати лікаря за телефоном 03.

Пам'ятайте - від ваших оперативних дій при ураженні людини електричним струмом може залежати чиєсь життя, повідомляє ВАТ «Прикарпаттяобленерго».

Обговорити на форумі