друкувати


Чи будуть рости ціни на паливо?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-25 11:25:22

21 березня представники Міністерства палива та енергетики України разом з нафтотрейдерами кінцево узгодили партнерство. Документ повинен дозволити контролювати ціни на паливо. При цьому формула ціноутворення буде відкорегована.

В кінцевому випадку ця угода відіб’ється на підвищенні цін на бензин і дизельне паливо ще на 10 копійок. Тобто якщо на кінець березня – початок квітня ціна повинна була вийти на рівень 6 гривень за літр 95-го бензину, то з урахуванням нових договорів вона складатиме 6 гривень 10 копійок.

Виконавчий директор компанії UPECO Сергій Куюн відмітив, що питання про перегляд "цінового коридору" назрівав дуже давно. "Працююча сьогодні фірма була створена осінню 2006 року. Вона потребує перегляду, як мінімум тому, що за минулий рік залізнодорожні тарифи виросли на 18%, також виросли інші послуги, зарплати. Таким чином це питання не може не хвилювати операторів", - сказав він. На думку експерта, якщо проіндексувати всі зміни, які відбулися за два роки з моменту схвалення працюючої формули, то дійсно, до всіх її частин потрібно добавити близько 8-10 копійок на літр.

В міністерстві палива і енергетики підтверджують інформацію про те, що "ціновий коридор" буде змінюватися. Прес-секретар Фент-Ді сказав: "Формула буде змінена з урахуванням реального ринку. З урахуванням курсу долара, ціною нафти на світовому ринку, об’ємом переробки нафти, і продажу бензину і дизпалива по Україні з урахуванням попиту".

В цей же час, за іншою інформацією ціна бензину А-95 навпаки повинна знизитися з нинішніх 5.85 – 6 гривень, до 5.4 грн. за літр.

З своєї сторони нафтотрейдери дали згоду, що якщо формула буде переглянута об’єктивно, то вони будуть її підтримувати. "Нафтотрейдери зобов’язалися притримуватися цінового коридору, розробленого експертами-аналітичної групи міністерства", - заявив прес-секретар Фєнт Ді.

Сьогоднішня договореність між нафтовиками і владою не знизять ріст цін на паливо, впевнений гендиректор сітки АЗС "Галич-петроль" Богдан Радько. "Паливо продовжуватиме дорожчати в зв’язку з подорожанням нафти в світі. І адміністративними способами цей ріст не спинити". Єдиним способом припинити подорожання залишається створення державного нафтового резерву і проведення паливних інтервенцій". За прогнозами Сергія Куюна, до кінця місяця в деяких областях України ціна на А-95 буде вища за 6 грн. за літр.

Автор: Михайло Чикур, Коломия WEB Портал
Обговорити на форумі