друкувати


Через комунальників у під'їздах будинків може бути темно

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-24 09:49:32

Звикнувши до комфортного і світлого життя, ми щодня користуємось безліччю побутових приладів, тож електричну енергію перестали сприймати як диво чи надзвичайне явище. З погляду економіки електроенергія є таким самим товаром, як хліб чи предмети широкого вжитку. Вона має свою вартість, її повинні обліковувати.

Норми, які регулюють ці питання та взаємини між постачальником електроенергії та споживачами, встановлюють на загальнодержавному рівні. Серед визначальних документів - Правила користування електричною енергією, які затверджуються постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України. Відповідно до пункту 3.1 цих Правил для розрахунків за спожиту електричну енергію електроустановки споживачів мають бути забезпечені необхідними розрахунковими засобами обліку.

Тому електролічильники вже стали обов'язковим атрибутом кожної оселі. А от на технічні цілі у багатоповерхових житлових будинках (для освітлення поверхових майданчиків та підвалів, роботи ліфтів тощо) електроенергія обліковується не завжди. Наприклад, частина будинків, які належать Коломийському комунальному підприємству з експлуатації житла, не обладнана приладами обліку. У такому разі обсяг спожитої електроенергії визначається орієнтовно (із врахуванням потужності електрообладнання та годин його використання). Такий обсяг електроенергії є розрахунковим, тому не в усіх випадках є об'єктивним і не завжди відповідає фактично спожитій електроенергії.

Для розв'язання проблем безоблікового споживання електроенергії, як того вимагають Правила, було укладено письмові угоди між філією "Коломийський МРЕМ" та Коломийським КПЕЖ щодо поетапного встановлення комунальниками лічильників на 240 безоблікових місць у будинках міста. Однак, незважаючи на домовленості та вимоги чинного законодавства, Коломийський КПЕЖ зазначені роботи не виконує. Так, на сьогодні ці житлові будинки залишаються без електролічильників.

Для усунення порушень чинного законодавства у сфері електроенергетики Коломийський МРЕМ змушений вдатися до крайніх заходів. Зважаючи на обставини, у березні буде розпочато поступове припинення електропостачання безоблікових електроустановок Коломийського комунального підприємства з експлуатації житла. Зокрема, на 27.03.2008 заплановано знеструмлення сходових кліток 10 житлових будинків на вул. Лисенка: 10,12,16, 22, 26, З0, 32, 34, 36 та 38.

ВАТ "Прикарпаттяобленерго" розуміє незручності, які виникають у мешканців багатоповерхівок у зв'язку із від'єднанням електропостачання будинків на технічні цілі, і сподівається на швидкий розв'язок Коломийським КПЕЖ даної проблеми. Адже повернення світла у під'їзди будинків залежатиме від оперативності та організованості, а головне - бажання житлово-експлуатаційного підприємства виконати вимоги чинного законодавства та взяті зобов'язання.

Обговорити на форумі