друкувати


Великий піст – нагода боротися з корупцією

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-18 10:46:16

Синод Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви заохочує своїх вірних і всіх людей доброї волі під час Великого посту боротися з гріхом хабарництва. Про це йдеться у зверненні "Про явище хабарництва в нашій країні та як його поборювати", яке від імені Синоду 5 березня 2008 року підписав Блаженніший Любомир, Глава УГКЦ.

"У цей святий час Великого посту кожна віруюча людина складає іспит сумління, критичним оком зазираючи у найглибші закамарки своєї душі. Видобути звідти якийсь гріх, до якого вже призвичаївся і який уже не сприймаєш як гріх, – це важливе завдання кожного, хто хотів би серйозно поставитися до цього важливого часу великопісної духовної віднови. Часто гріховна провина, почавшись у серці людини, заражає інших і розростається в народі великим суспільним лихом. Саме до таких народних нещасть ми й відносимо хабарництво (корупцію)", – пояснюють єпископи УГКЦ причину написання великопісного звернення саме на таку тему.

У документі передусім вказано на те, що явище корупції "існує не тільки в Україні, а поширене в багатьох частинах світу і має давню історію". Доказом цього, на думку членів Синоду, є навіть книги Святого Письма, у яких декілька разів говориться про це лихо. "Зрозуміло, що факт існування хабарництва – навіть такого поширеного й всеохоплюючого – аж ніяк не виправдовує того жахливого явища. Хабарництво (корупція) є гріхом, а не тільки якимсь невигідним звичаєм", – наголошують автори звернення.

Після цього владики дають поради для викорінення гріха корупції. Першим кроком, на їхню думку, є встановити у своєму житті властиві пріоритети, зрозуміти, що єдиним тривалим джерелом щастя людини є Бог. "Багатство, майно, гроші – це засоби, якими можна прекрасно служити собі і ближньому. Але вони стають жорстокими рабовласниками, коли ми погоджуємося бути їхніми невільниками", – читаємо у документі. Другим завданням у боротьбі з корупцією названо виховання грядущого покоління в дусі справедливості й правди. Адже "усі найкраще продумані способи поборювання корупції нічого не вдіють, якщо уже в початкових класах учитель виразно скаже дітям, що вони не одержать справедливо заслуженого високого бала, якщо не принесуть вчителеві якогось дарунка. Навіть найбільш рафіновані антикорупційні заходи будуть даремні, якщо за можливість успішно скласти іспит студент зобов'язаний буде платити хабара, а від молодого випускника вимагатимуть певну суму як передумову прийому його на роботу. Подвійний гріх беруть на свою душу ті дорослі, які ведуть молоду людину до розтління. І велика відповідальність лежить на суспільстві, бо ми мусимо виховувати нові покоління, які не знатимуть, що таке корупція", – наголошують єпископи УГКЦ.

Завершується звернення такими словами: "Сорок днів Великого посту – святий час, який може стати великим кроком до освячення наших душ та оздоровлення нашого суспільства, якщо ми твердо скажемо: «Ні!» хабарництву в усіх його формах", повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Обговорити на форумі