друкувати


Весняне спалювання рослинності та її залишків – шкідливе!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-17 11:33:09

"На жаль, милі нашим очам весняні метаморфози природи часто супроводжуються таким негативним явищем, як спалювання минулорічної трави, опалого листя та інших рослинних залишків. Як наслідок, в пік весняного і осіннього підпалів, повітря в містах, а особливо в селах перетворюється із ароматного та життєдайного в отруйне та небезпечне для нашого здоров'я і життя", – читаємо у Зверненні з приводу проблем, пов'язаних з весняними підпалами рослинності та її залишків, яке видало Бюро Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ із питань екології.

Причини цього явища, на думку авторів, неоднорідні. Часто діти підпалюють суху траву на луках та пасовищах просто задля розваги. Працівники комунального господарства та дорожніх служб спалюючи рослинні рештки полегшують собі працю. Господарі присадибних ділянок і фермери роблять це не лише для наведення порядку, але, як правило, також у добрій вірі про позитивний ефект попелу для підвищення врожайності.

"Спалювання рослинних залишків спричинює багатогранну шкоду, яку ми зазвичай не усвідомлюємо через дефіцит екологічної освіти i, таким чином, не тільки стаємо жертвами власної діяльності, але й наражаємо на небезпеку здоров'я своїх ближніх та суттєво погіршуємо якість нашого природного довкілля", – наголошує д-р Володимир Шеремета, керівник бюро. Відтак у зверненні (див. у додатку) названо основні напрямки шкідливості підпалу рослинності та її залишків: при згорянні рослинних решток у повітря вивільняються шкідливі для людини та її довкілля сполуки окису азоту, чадний газ, важкі метали та ціла низка інших канцерогенних сполук, найвідомішим представником яких є бензапірен; з листям часто горить безліч усілякого сміття, що істотно підсилює забруднення атмосфери; спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації ґрунтового шару, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми; існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків тощо.

При цьому у зверненні наголошено, що "на основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров'я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, є заборонене законодавством України".

"З огляду на викладене вище необхідно зробити належні висновки, які є необхідними для суттєвих перемін на краще та поступу вперед у процесі вирішення проблеми підпалів", – наголошено у документі, повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Обговорити на форумі