друкувати


Івано-Франківщина є найменш криміналізованим краєм

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-17 11:18:44

Порівняно з більшістю інших областей України Івано-Франківщина є найменш криміналізованим краєм. Словом, як і личить курортному регіонові. Певні традиції і набожність майже однорідного за складом населення стають своєрідним стримуючим фактором для вчинення низки антигромадських проявів чи правопорушень. Водночас, на превеликий жаль, нерідко людей губить загальноукраїнська біда. Пияцтво поставило хрест не на одній людській долі, сім’ї, кар’єрі чи репутації. Воно ж «заганяє» багатьох у в’язницю, інших – у домовину. Якби ж то знати, де впадеш, то солому б наперед постелив. Хай там як, але коли людина не здатна контролювати свої дії, то про якусь правосвідомість говорити не доводиться. Яскравий приклад – трагічні події, що сталися в селі Хлібичині Снятинського району. Там помер 42-річний місцевий чоловік. Пішов з життя не своєю смертю, а від ударів дерев’яним бруском, що опинився в руках роками знайомих йому чоловіків. Прикметно, що напередодні ніщо не віщувало про біду. Ті хлопці й раніше надмірно випивали, та якось миналося. У цьому ж разі хоч горілки було вдосталь, але таки замало. Вірніше, не залишилося грошей на відновлення пиятики, яка тривала половину доби.

На початках саме майбутній постраждалий зайшов до найближчого сусіда, щоб випити одну-другу чарчину. Сусід не заперечував, ще й дав 100 гривень односельцю на горілку. Той пішов до найближчої крамниці, а позаяк мав перед нею певні борги, то повернувся зі спиртним, але без здачі. Зрештою, за столом чоловіки владнали свої грошові питання. Щасливий сусід пішов додому. Натомість господар незабаром приймав наступних гостей. 25-річний односелець і його знайомий з сусіднього села шукали третього у своє товариство. Тим паче мали з чим зайти. Одначе після кількаразових вояжів до крамниці закінчилися і їхні гроші. Усі повлягалися спати, а зранку якраз питання грошей виявилося особливо актуальним. «Газди» прагнули похмілля і господар пригадав учорашній борг сусіда. Двоє чоловіків пішли до тієї оселі, але невдовзі повернулися ні з чим. Поки компанія метикувала, де знайти спиртне, на вулиці відбувалися інші події.

Хтось зайшов до сусідської хати і побачив, що 42-річний господар лежить у ліжку ледь живий. За десять хвилин на місці події був дільничний інспектор міліції, викликали «швидку допомогу». Молодший лейтенант міліції Василь Кіщук розпитав потерпілого про те, що сталося. Останньому вистачило сили і часу, щоб розповісти про ранніх візитерів. Офіцер негайно повідомив про оказію у райвідділ, а сам тим часом навідався до ймовірних зловмисників. Затримав усю компанію. За кілька хвилин з’ясувалося, що він стереже підозрюваних у насильницькій смерті потерпілого. Останній помер за мить до появи лікарів.

Трьох підозрюваних доправили в Снятинський райвідділ міліції. Щоправда, опитати їх як слід спершу не було можливим – не можуть позбутися наслідків тривалого і надмірного запою. Надалі слідству належить достеменно з’ясувати, хто саме з числа затриманих виламав з дубового столу ніжку і завдавав ним удари.

Тим часом керівництво УМВС в області ініціює клопотання перед МВС України щодо заохочення професійних дій дільничного інспектора Василя Кіщука, який не тільки оперативно втрутився в ситуацію, а й самотужки затримав підозрюваних, повідомляє ЦЗГ УМВС України в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі