друкувати


Товариство української шляхти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2008-03-17 10:52:13

Генеалогічне дерево. Минулі події стають ближчими. Виявиться, наприклад, що твій предок брав участь у військових походах Данила Галицького, або був представником української шляхти, яка, як стверджують деякі дослідники, покликана захищати кордони держави, мала родові герби, як відома європейська знать. Відчуваєш велич свого роду й гордість за те, що українець.

Очевидно, такі почуття спонукали 19 вересня 1907 року О.Нижанківського, О.Гординського, Ф.Сілецького та багатьох інших створити в Самборі Товариство руської шляхти в Галичині з конкретними завданнями - видання газет, заснування бурс та інститутів для молоді. Пізніше, через рік, на зборах, де зафіксовано вже 248 учасників, вирішили створити ощадну касу, видати книгу про історію шляхти. Шості, останні, збори відбулися перед Першою світовою війною.

Аж 1938 року у Львові хтось із членів колишньої організації (можливо, доктор Барвінський) складає досконаліший статут української шляхти ім. Петра Конашевича-Сагайдачного, чернетковий варіант якого з правками писаря самбірського товариства В. Кульчицького-Цмайла дозволяє припустити, що саме він продовжував справу, яку перервала війна. У 1939 році М. Голубець опублікував перший зошит із 15 запланованих "Золотої книги українського лицарства". Цього разу їхній діяльності перешкоджає вже Друга світова війна.

Й ось 2002 року, коли в Києві С. Комарницький-Дружбич та А. Кобилянський (до речі, випускник коломийської гімназії) об'єднали зусилля в дослідженні й систематизації історії руської шляхти, виникла ідея відродження товариства. Перші збори відбулися в Івано-Франківську. А 7 травня 2005 року в Трускавці в ресторані "Сас" репрезентували Товариство руської шляхти, де взяли участь багато нащадків шляхетських родин як з України, так і з-за кордону. На думку засновників, можна констатувати зародження нового напрямку в громадсько-політичному русі нашої держави - консолідації інтересів представників шляхетського походження для відродження таких цінностей і традицій в Україні.

Зі схожою метою - об'єднати представників шляхетського походження для захисту економічних та соціальних інтересів, за¬доволення національно-культурних, освітніх, мовних та інших потреб, збереження та поширення звичаїв, обрядів та відновлення осередків шляхти українського походження, що існували раніше, 31 жовтня минулого року в Коломиї створено громадську організацію "Українське шляхетське товариство Покуття". Голова її - Олександр Коваль, заступник - Тарас Яворський, секретар - Оксана Бачинська. Усі представники древнього роду Драго-Сасів.

Лариса Бойцан, учасниця товариства, повідомила, що в Україні вже є чимало схожих громадських організацій, навіть за кордоном: у Польщі створено осередок з ініціативи нащадків руської шляхти на чолі з доктором А. Березовським, у Австрії - на чолі з Антоном Голубичем. Крім того, у червні 2005 року в польському Валбжиху відбувся збір шляхетських родин (біля 500 осіб), які користуються гербом Драг-Сас. Товариство руської шляхти представляв А.Кобилянський.

- Наша організація продовжує традиції Товариства руської шляхти 1907 року, - розповідає пан Коваль, - у нас такий статут, напрямки роботи. Тому й запрошуємо до себе всіх, хто має таку ж мету і завдання. Членство ділиться на гонорове (особи, які на підставі грамот, метричних чи гербових записів доводять своє походження від родин руської шляхти чи козацтва, іноземних шляхетських родин, інтегрованих до складу руської шляхти протягом 1340-1782 рр., та нобілітованих на українських землях у складі Австро-Угорщини від 1782 до 1918 рр.); дійсне (ті, хто на підставі родинних прізвищ, родоводів, записів можуть бути шляхетського походження; якщо ж віднайдеться документальне підтвердження, автоматично отримують гонорове членство) та асоційоване (хто не належить до шляхетських родин, але здійснив вагомий внесок у розвиток товариства). Тому пропоную звертатися усім, хто зацікавився, ми збираємося щосереди в Коломийській гімназії ім. М.Грушевського о 17 год., телефонуйте: 8 050 6494311, 35833, 24605.

Автор: Оксана ПАЛІЙ, "Коломийський вісник"
Обговорити на форумі